Hlavní obsah

Kauza záměny embryí: Chybu nevyloučíte, říká odbornice ze soukromé kliniky

Vedoucí embryologické laboratoře: Lidskou chybu nevyloučíte.

 

Reklama

Rozhovor odborníka na lékařskou etiku Jana Payne pro Seznam Zprávy vyvolal nesouhlasné reakce soukromých klinik, které se specializují na umělé oplodnění.

Článek

Nešťastný případ záměny embryí při umělém oplodnění dvou žen na brněnské klinice Reprofit vyvolal debatu o tom, zda mohlo jít o chybu spojenou s fungováním soukromých zařízení.

Vedoucí embryologické laboratoře soukromého centra IVF CUBE Renata Hüttelová v rozhovoru pro Seznam uvedla, že privátní kliniky mají nastavená velmi striktní pravidla.

Nezáleží podle ní na tom, jestli umělé oplodnění ženy podstoupí v soukromém, nebo státním zařízení. „Rozhodně bych to nespojovala s tím, že chyba vznikla v soukromém centru,“ říká Hüttelová.

„Ačkoliv jsou všechny mechanismy nastavené na to, aby k těmto chybám nedocházelo, nemůžete chybu prostě vyloučit,“ dodala.

Kritika odborníka na lékařskou etiku

Odborník na lékařskou etiku Jan Payne v rozhovoru pro Seznam uvedl, že za chybou podle něj buď stálo přetížení konkrétního embryologa, nebo nedbalost.

Pusťte si video:  Je to buď o zdraví, nebo o penězích, říká odborník na lékařskou etiku.

Payne také upozornil, že omyl se stal v soukromém zařízení. „Není náhodou, že se to stalo na soukromé klinice a nikoliv na nějaké univerzitní. Jde o velké peníze, lidé pracují pod tlakem,“ uvedl.

Ředitel Reprofitu Marek Koudelka pro deník Právo přiznal, že záměna embryí byla tím nejhorším, co mohlo firmu potkat.

Klinika Reprofit uvedla, že dotčené ženy pocházejí ze zahraničí, ze zemí Evropské unie. Státní ústav pro kontrolu léčiv se už případem zabývá, podle mluvčí Lucie Přinesdomové šlo pravděpodobně o chybu jednotlivce.

Kritikům se nelíbí, že se z asistované reprodukce stal výhodný byznys, kterým ročně protečou odhadem až čtyři miliardy korun.

Reprofit patří pod investiční fond Hartenberg který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované