Hlavní obsah

Další řetězec v Česku zavírá pobočky. Káva mizí z ulic

Foto: pixabay.com

Musíme konstatovat, že podpora vlády zdaleka nepokrývá naše náklady, stojí v prohlášení společnosti CrossCafe k uzavření provozoven v Praze (ilustrační snímek).

Reklama

Hlavní město je v současné chvíli nejvíce postiženo odlivem turistů, absencí kancelářských pracovníků a stejně tak studentů, kteří jsou našimi stěžejními hosty, stojí v prohlášení CrossCafe k uzavření pražských poboček.

Článek

Již druhý kavárenský řetězec v Česku se rozhodl, že dál nebude čekat na návrat zákazníků, a zavírá své pobočky. V dnešním prohlášení oznámila uzavření pěti pražských poboček společnost CrossCafe.

„Hlavní město je v současné chvíli nejvíce postiženo odlivem turistů, absencí kancelářských pracovníků a stejně tak studentů, kteří jsou našimi stěžejními hosty. Současný vývoj situace nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti situace změnila tak, aby se pražské kavárny a restaurace vrátily k tržbám roku 2019. Musíme konstatovat, že podpora vlády zdaleka nepokrývá naše náklady, a proto jsme bohužel nuceni s výše zmíněným výhledem učinit takto zásadní rozhodnutí,“ stojí v prohlášení firmy, která má pobočky také v Olomouci, Plzni, Ostravě, Liberci a dalších městech.

K podobnému kroku se odhodlal před nedávnem konkurenční řetězec Costa Coffee. Ten zamrazil s příchodem nového roku velkou část svých poboček v Česku. Na dobu neurčitou zavřel kavárny v hlavním městě i mimo něj.

Například ještě den před silvestrem byla kavárna umístěná ve vestibulu pražského metra Hradčanská otevřená a lákala milovníky kávy na perníkové či medové caffè latte, po Novém roce už neotevřela.

Není přitom jasné, jak dlouho bude vynuceně spát. Papír o formátu A4 oznamuje kolemjdoucím stručnou informaci: „Vážení zákazníci, tato pobočka je z technických důvodů momentálně uzavřena. Děkujeme za pochopení. Tým Costa Coffee.“

Z 57 poboček jich na počátku ledna bylo otevřeno 33.

Jen v Praze jich „usnulo“ 18. Vedle pobočky na stanici metra Hradčanská či obchodního centra Quadrio to byla například pobočka v Kaprově ulici či v Ječné, jedna ze dvou kaváren v obchodním centru Chodov a Smíchov či všech šest poboček na Letišti Václava Havla.

Mimo hlavní město uložila společnost Costa Coffee k ledu šest provozoven. Jednu v Teplicích, Plzni, Olomouci i Ostravě (Outlet Arena Moravia) a dvě v Liberci.

Reklama

Doporučované