Hlavní obsah

Káva se bude pít (skoro) všude. Starbucks otevře přes dva tisíce nových poboček

Starbucks plánuje v příštím roce navýšit počet svých poboček ve světě o více než dva tisíce.Video: Jan Marek

 

Reklama

Největší světový obchodní řetězec kaváren plánuje v příštím roce otevřít 2 100 nových poboček.

Článek

Koncem minulého týdne zveřejnil Starbucks hospodářské výsledky čtvrtého kvartálu fiskálního roku. Zisk firmy vzrostl o 6,3 miliardy dolarů (v přepočtu asi 134 miliard korun).

Akcie společnosti v reakci na zveřejněné tržby prudce vzrostly až na téměř 66 dolarů (zhruba 1 500 korun), což je pro firmu rekordní cena. Současně se zvýšila i tržní hodnota společnosti, a to na více než 87 miliard dolarů (v přepočtu asi 1,97 bilionu korun) během jednoho dne.

Nejvíce se na rostoucích tržbách řetězce podílejí Američané a Číňané, kde má Starbucks také nejvíc provozoven – a také v těchto dvou státech jich nejvíc přibude.

Podle výkonného ředitele společnosti Kevina Johnsona se bude Starbucks v roce 2019 „více soustředit na dlouhodobý plán zvyšování zisků na trzích ve Spojených státech a Číně”.

CNN uvádí, že celosvětově půjde až o 2 100 nových poboček.

Před koncem roku 2022 chce Starbucks počet kaváren v Číně zdvojnásobit k výsledným šesti tisícům.

Řetězec má nyní celkem 29 324 obchodů v 78 zemích, což je o tři země a téměř dva tisíce poboček více než koncem stejného čtvrtletí v minulém roce. V České republice má 35 poboček. Jeho největšími konkurenty jsou britská Costa Coffee a tuzemské CrossCafe.

Reklama

Doporučované