Hlavní obsah

Káva v kelímku už není nebezpečná, rozhodla vláda

Foto: pixabay.com

Káva s sebou už nebude proti nařízením premiéra Babiše a jeho kolegů z vlády. Minule totiž vláda zakázala prodávat všechny rozlévané a na místě připravené nápoje s sebou.

Reklama

Česká republika se od pátku znovu přesune do čtvrtého stupně PES. Kromě přísnějších opatření přišlo ale i mírné rozvolnění, a to možnost koupit si legálně kávu na cestu.

Článek

Vláda znovu přepsala usnesení, které zakazuje prodej nápojů na ulici. Po jednání kabinetu to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Předchozí úprava neumožňovala prodávat v kelímku ani kávu nebo čaj.

„Upravili jsme kritizovaný zákaz prodeje nápojů na ulici tak, že je tam nyní výslovně napsáno, že se týká pouze alkoholických nápojů,“ řekl po pondělním jednání Blatný.

Úplný zákaz prodeje nápojů na ulici schválila vláda ve čtvrtek. Po veřejné kritice ho o víkendu odmítl jak premiér Andrej Babiš, tak vicepremiér Jan Hamáček.

Vládní série zmatků

Káva a čaj v kelímku původně minulý týden padly za oběť vládnímu tažení proti konzumaci na veřejnosti. Zdánlivě banální opatření se ale nerodilo lehce.

Kabinet nejdříve hospodským zakázal točit pivo do džbánku nebo do PET lahve. Řada podniků ostatně přidávala k točenému pivu v PET lahvi rovnou i kelímek. Jenomže, jak ministry upozornila veřejnost, pivo je možné koupit také třeba v samoobsluze.

Vláda proto schválila usnesení, kterým se pokusila zakázat pití na veřejnosti. Místo toho ale podle názoru (i vládních) legislativců zakázala pití alkoholických nápojů v restauracích, hospodách, kavárnách, barech a dalších podobných institucích. Babišův kabinet totiž zaměnil výraz „veřejná prostranství“ za „veřejně přístupná místa“ a nesmyslný zákaz byl na světě.

Nešlo o první takový případ. Na začátku prosince kabinet omezil prodej jídla v nákupních centrech na balené jídlo s sebou z výdejního okénka. Toto omezení ale vláda prezentovala jako „zavření jídelních koutků“, což má být český ekvivalent výrazu „food court“, tedy označení společných stolů pro několik podniků uprostřed obchodního centra.

Jak se ale ukázalo, o „jídelních koutcích“ se vládní usnesení vůbec nezmiňuje. Taková interpretace se objevila až v informačních materiálech Ministerstva zdravotnictví.

Ale zpět k boji proti veřejnému popíjení alkoholu. Úprava vládního usnesení, tentokrát z 10. prosince, zakázala kromě stáčeného vína nebo kelímků s pivem také všechny ostatní „rozlévané nebo na místě připravované nápoje“. Tehdy to odskákal i čaj a káva.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nejdříve opatření podepsané premiérem Babišem pokusil obhájit tím, že má bránit shlukování lidí. Jak už bylo uvedeno, premiér to - ač pod nařízením je jeho podpis - označil za nepochopitelnou chybu.

Po pondělním jednání by tedy mělo být jasno - káva do kelímku je z pohledu vlády v pořádku. Přesné znění nového usnesení by měl kabinet v nejbližší době zveřejnit na internetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované