Hlavní obsah

Kavanaughův spolužák z Yalu zpochybnil jeho výpověď. Když pil, byl agresivní, tvrdí

Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Spolužák Bretta Kavanaugha z Yaleovy univerzity zpochybnil jeho výpověď před senátním výborem. Když se opil, byl agresivní, tvrdí.

Článek

Chad Ludington, bývalý spolužák Bretta Kavanaugha, se vyjádřil v rozhovoru pro The New York Times (NYT) k nedávnému slyšení nominanta na post soudce amerického nejvyššího soudu. „Zprvu jsem se nechtěl vyjadřovat k celé situaci, ale lživé svědectví mě donutilo se ozvat. Brett se během vysokoškolských studií oddával alkoholu často a ve velké míře. Vím to, jelikož jsem popíjel s ním. V podnapilém stavu se poté projevoval velmi útočně a agresivně,” uvedl Ludington, v současnosti profesor historie na North Carolina State University.

Ludington taktéž sdělil, že byl svědkem roztržky, při které Kavanaugh vylil pivo na muže, se nímž se pohádal. „Začala tak rvačka, při které byl zatčen náš společný kamarád,“ dodal pro NYT. O jeho svědectví se už zajímá FBI, jež dostala úkol prošetřit obvinění, která proti Kavanaughovi vznesly dvě ženy.

Kavanaugh během slyšení před senátním výborem trval na tom, že nikdy neměl výpadek paměti či ztrátu vědomí po konzumaci alkoholu. Podle Ludingtona ale Kavanaugh během výslechu podhodnotil frekvenci opíjení a množství vypitého alkoholu.

Christine Blaseyová Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu amerického Kongresu prohlásila, že kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Kavanaugh následně všechna obvinění rozhodně odmítl a prohlásil, že sexuálně nikoho nenapadl ani na střední škole, ani na univerzitě. Obvinění podle něj zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Kavanaugha obvinila z napadení i druhá žena, třiapadesátiletá Deborah Ramirezová. Časopisu The New Yorker popsala incident, kdy se Kavanaugh v akademickém roce 1983/1984 obnažoval na kolejním večírku na Yaleově univerzitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované