Hlavní obsah

Kavárenský gigant Starbucks opouští bývalý šéf Schultz. Možná zamíří do politiky

Mezinárodní řetězec Starbucks opouští Howard Schultz. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Čtyřiašedesátiletý Howard Schultz přeměnil původně malý americký řetězec, jenž začínal jako místní pražírna a prodejna kávy v Seattlu, během necelých 40 let v mezinárodního výrobce kávy a největší obchodní síť kaváren na světě.

Článek

Howard Schultz, který vybudoval z americké společnosti Starbucks globální řetězec kaváren, opustí vedení firmy k 26. červnu. Oznámil to v pondělním prohlášení řetězec, v němž Schultz dosud působí ve funkci výkonného předsedy správní rady. V ní ho nahradí Myron Ullman a Schulz bude pouze emeritním předsedou.

Čtyřiašedesátiletý Schultz přeměnil původně malý americký řetězec, jenž začínal jako místní pražírna a prodejna kávy v Seattlu, během necelých 40 let v mezinárodního výrobce kávy a největší obchodní síť kaváren na světě - s více než 28 tisíci prodejnami v 77 zemích. Společnost má desítky prodejen také v České republice.

Z funkce generálního ředitele Schultz odstoupil už v roce 2016, kdy ho vystřídal Kevin Johnson. Americký tisk spekuluje o prezidentských ambicích Schultze, který má blízko k Demokratické straně.

Vizionářský podnikatel zatím o svých případných politických ambicích mnoho neprozradil. „Hodlám přemýšlet o řadě možností a to by mohlo zahrnovat službu veřejnosti. Ale jsem daleko od jakéhokoli rozhodnutí o budoucnosti,“ uvedl Schultz v dnešním článku pro The New York Times. Dodal však, že už nějakou dobu ho hluboce znepokojuje rostoucí rozdělení americké společnosti a slábnoucí pozice USA ve světě.

Jeden z nejbohatších Američanů prozradil, že chce napsat knihu o společenských dopadech řetězce Starbucks a o morální odpovědnosti velké společnosti kotované na burze.

Reklama

Související témata:

Doporučované