Hlavní obsah

Kaviár nepatří jen do úst. Ten jihočeský se bude prodávat v lékárnách

Kaviár jako žádaná komodita. Ve Vodňanech už teď evidují objednávky v řádech kilogramů pro jaro 2020.

Reklama

Česká kaviárová kosmetika se dohodla s tuzemskou lékárenskou jedničkou a stane se součástí nabídky jejího on-line prodeje. Seznamu to potvrdil šéf českého nanotechnologického start-upu Jiří Mrkvička. „V budoucnu nevylučujeme ani dodávky do kamenných lékáren, ale všechno chce svůj čas,” vysvětlil obchodní strategii firmy.

Článek

Český kaviár vsadil během posledního roku na nanotechnologie. Kromě klasické kosmetiky v podobě krémů uvedl před rokem na trh i suchou nanomasku s obsahem kaviárového extraktu.

Základem byznysu firmy je pak dvacetiletá exkluzivní smlouva s Jihočeskou univerzitou. Ta dodává vzácný extrakt z jeseteřích jiker, vyrobený ve vlastních laboratořích Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.

Jen během letošního roku v tamním Genetickém rybářském centru rozmnožovali celkem pět druhů jeseterů. Privátním chovatelům dodali víc než sto tisíc kusů malých rybek k dalšímu chovu. Na výrobu kosmetického extraktu pak poskytli téměř 15 kilogramů jiker, které nebylo možné využít k vědeckým nebo rozmnožovacím účelům.

„Klasický kaviár jsme letos nevyráběli. Jikry jsme oplodnili pro získání malých ryb nebo využili pro kosmetiku, pro jarní sezónu 2020 už ale máme objednávky na kaviár v řádech kilogramů,“ popsal David Gela, šéf Genetického rybářského centra ve Vodňanech.

Jak na jihu Čech chovají jesetery.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Fakulta jako jediná v Evropě chová 11 druhů jeseterů, kteří patří ke světově ohroženým druhům zvířat. Experti ve Vodňanech získávají z ryb jikry šetrnou metodou, tedy tak, že ryby nezabíjí, ale naopak vracejí zpět do vody k dalšímu chovu. Získali licenci CITES k chovu jeseterů a produkci kaviáru se zapsanou vlastní ochrannou známkou Sturgeon Friendly Caviar.

Reklama

Doporučované