Hlavní obsah

Kazachstán má nového prezidenta. Volby provázely rozsáhlé protesty

Novým prezidentem Kazachstánu se stal Kasym-Žomart Tokajev.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Kazachstánci si zvolili nového prezidenta. Stal se jím úřadující šéf státu Kasym-Žomart Tokajev, který od voličů získal téměř 71 procent hlasů. Nedělní volby však provázely rozsáhlé protesty, kterých se účastnily tisíce lidí. Policie při nich zadržela nejméně 500 osob.

Článek

Novým prezidentem Kazachstánu se po nedělních volbách stal Kasym-Žomart Tokajev, který v úřadu nahradí dlouholetého prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Ten stál v čele Kazachstánu od rozpadu Sovětského svazu a na post rezignoval letos v březnu. Tokajev ho poté z pozice předsedy senátu nahradil jako prozatímní prezident.

Nazarbajev bude mít podle serveru BBC i nadále vliv na dění v zemi, jelikož zůstává šéfem bezpečnostní rady státu i lídrem vládnoucí strany Nur Otan (Světlo vlasti).

Protestující i nevládní organizace jako například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), považují volby za nedemokratické. Tak tomu ostatně bylo i u Tokajevova předchůdce – mezinárodní pozorovatelé nikdy neuznali výhru Nazarbajeva jako svobodnou a spravedlivou.

„Chci změnit režim, který tu máme již třicet let,” uvedla podle deníku The Guardian jedna z protestujících žen v největším kazašském městě Almaty.

Proti novým volbám se postavila i kazašská opozice. Podle ní je účelem hlasování potvrdit ve funkci Nazarbajevem vybraného kandidáta.

Nespokojenci s výsledky voleb vyšli do ulic ve městě Almaty protestovat i v pondělí, ale policejní kordony jim podle zpravodaje agentury Interfax přehradily přístup k centrálnímu náměstí. Policisté na místě rovněž zadrželi více než 30 lidí. V hlavním městě podle zpravodajových informací panuje klid, v ulicích jsou ale v pohotovosti stovky těžkooděnců.

Tokajev v pondělí v reakci na demonstrace prohlásil, že svoboda názoru je v zemi „naprostá”. Někteří občané si – podle jeho slov – podněcováni informacemi zvenčí počínali nedůstojně a provokovali, a tak policie musela podniknout nezbytná opatření, aby ochránila bezpečnost jiných občanů. Na tiskové konferenci zároveň nový prezident uvedl, že demonstranti zranili tři policisty, a ti tak museli být hospitalizováni. Rovněž odmítl kritiku OBSE, ta podle Tokajeva trpí „politickými předsudky”.

Podle některých analytiků je vítězství úřadujícího prezidenta Tokajeva důležité pro stabilitu země a pozitivní zejména pro její sousedy Rusko a Čínu, stejně jako pro zahraniční investory.

O funkci prezidenta se ucházelo sedm kandidátů, ale kromě úřadujícího prezidenta neměli ostatní velkou šanci na úspěch. Druhý nejúspěšnější kandidát, opoziční aktivista Amiržan Kosanov, získal podle předběžných výsledků podporu necelého půldruhého milionu voličů, tedy 16,02 procenta hlasů. Výsledky ostatních uchazečů se pohybují mezi jedním až pěti procenty hlasů.

Tokajev před volbami sliboval pokračovat v díle svého předchůdce. Jedním z jeho prvních rozhodnutí jako úřadující hlavy státu bylo přejmenovat hlavní město Astanu na Nur-Sultan na Nazarbajevovu počest.

Reklama

Doporučované