Hlavní obsah

Kázáním proti plastům. V Indonésii budou environmentální osvětu šířit duchovní vůdci

S plasty se bojuje i v mešitách.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Indonésie se rozhodla se znečištěním životního prostředí bojovat za pomoci náboženských kázání. Největší místní islámské organizace se spojily s vládou a duchovní vůdci tak budou kázat věřícím o škodlivosti plastů.

Článek

Indonésie je zemí s největší muslimskou komunitou na světě. Zároveň však také patří k jedněm z největších znečišťovatelů oceánu. Vláda proto nyní požádala dvě největší islámské duchovní organizace Nahdlatul Ulama a Muhammadiyah, které mají dohromady 100 milionů následovatelů, aby jí v boji proti plastům pomohly. Duchovní vůdci proto budou navštěvovat náboženské obřady po celé zemi, při nichž budou jejich účastníky vzdělávat ohledně dopadů nadužívání plastů na životní prostředí.

Kazatelé budou věřící informovat o tom, jak může plastový odpad zhoršovat přírodní katastrofy, jako jsou povodně nebo sesuvy půdy, a donutit tak Indonésany, aby vyměnili plastové tašky za ty vyrobené z ratanu nebo bambusu. Organizace Nahdlatul Ulama již v minulosti vedla ekologické programy ve Východní Jávě. Studenti se v nich například učili, jak vyrobit cihly z plastového odpadu.

Indonésie je ve znečišťování oceánu plastovým odpadem celosvětově na druhém místě hned po Číně. Ročně se zde spotřebuje 9,8 miliardy plastových tašek, které z velké části končí právě v oceánu nebo v místních řekách. Země se již zavázala, že spotřebu plastů sníží do roku 2025 o 70 procent. Nahdlatul Ulama proto minulý měsíc představila takzvaná „kázání o odpadcích”, která se vysílají online jednou měsíčně a využívají principů muslimské víry k tomu, aby propagovala udržitelný rozvoj a povědomí o životním prostředí. V Indonésii je vědomí o škodlivosti plastů jen velmi malé a například i pálení plastového odpadu je zde na denním pořádku.

Indonéská ředitelka odboru pro nakládání s odpadem Rosa Vivien Ratnawatiová řekla, že věří, že dohoda s islámskými organizacemi bude mít dalekosáhlý pozitivní dopad. „Jsou to dvě největší islámské organizace v Indonésii, které mají prostředky k tomu, aby se dostaly na úroveň těch nejmenších vesnic a rozšířily tak povědomí o životním prostředí mezi všemi jejich obyvateli,” uvedla Ratnawatiová.

Asijské země se začínají zajímat o znečištění plasty čím dál tím více. A to i kvůli turistům, kteří se s plastovým odpadem často setkávají při potápění nebo na místních plážích. Opatření, díky kterým má dojít k omezení spotřeby plastů, se již připojila i Indie nebo Čína.

Reklama

Doporučované