Hlavní obsah

Kazaši se bouří proti nové hlavě státu, zatýkají je. Ať se nediví, když mají takové slogany, vzkázal prezident

V Kazachstánu se po volbách zatýká na demonstracích, ošklivé slogany se novému prezidentovi nelíbí.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nově zvolený prezident Kasym-Žomart Tokajev promluvil na kameru Rádia Svobodná Evropa. Posléze zadrželi i novináře této stanice.

Článek

V Kazachstánu proběhly v první půli června prezidentské volby, z nichž poprvé po téměř třiceti letech vzešel jiný vítěz než Nursultan Nazarbajev, který této středoasijské zemi vládl od roku 1990. Ten letos v březnu odstoupil a zároveň bylo přejmenováno hlavní město – z Astany se stal Nur-Sultan.

Novým prezidentem se stal Kasym-Žomart Tokajev – muž, kterého si vybral sám Nazarbajev, takže se žádné velké změny v Kazachstánu očekávat nedají. A to se mnoha lidem v této zemi vůbec nelíbí.

„Tokajev není můj prezident, Nur-Sultan není mé hlavní město. Proto jsem tady. Chci jim říct, že to není legální,” říká jeden z demonstrantů v největším kazašském městě Almatě. „Pochybný volební zákon, ústava a všechny zákony o osobní svobodě musí být změněny. A měla by být kvůli tomu zřízena veřejná komise. To je to, co lidé žádají. Copak je to zločin? Zatýkají kvůli tomu? Je to ostuda vlády!“

Reportérka Rádia Svobodná Evropa Saniya Toikenová se zeptala na probíhající protesty přímo Tokajeva. „Ano, vím o tom. Dostávám různé zprávy. Je to jejich volba. Když lidé používají takové slogany, tak co pak máme dělat?” reagoval na zatýkání demonstrantů nový kazašský prezident.

Toikenová a další novinář z Rádia Svobodná Evropa byli posléze krátce zadrženi, když dokončovali svou reportáž o volbách v Kazachstánu. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který má premiéru v Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované