Hlavní obsah

Kazašská královna krásy spáchala sebevraždu, blízcí mluví o domácím násilí

Svět bez obalu: Bývalá kazašská královna krásy spáchala sebevraždu. Její blízcí tomu ale nevěří.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Smrt kazašské královny krásy vyvolala v Kazachstánu debatu o domácím násilí. Děvětadvacetiletá Symbat Kulžagharová vypadla před několika dny z okna 11patrové budovy v Nur-Sultanu. Někteří lidé nevěří, že vyskočila sama.

Článek

„Vyšetřovatelé, kteří prohlédli místo činu, potvrdili, že se jednalo o sebevraždu. Během ohledání těla se našel i dopis na rozloučenou. Píše se v něm, že by neměl být z její smrti nikdo obviňován,“ uvedla policejní mluvčí.

Symbatin manžel uvedl, že jeho žena trpěla depresí.

Ale ne každý je přesvědčen, že k smrti matky dvou dětí došlo tak, jak je popisováno. Kulžagharová se totiž před svou smrtí svěřila, že ji manžel bije. Její dlouholetá přítelkyně v rozhovoru s novináři prohlásila, že nevěří, že se jednalo o sebevraždu.

„Ve škole ostatní převyšovala svým silným charakterem. Na veřejnosti se chovala naprosto normálně. A teď se najednou říká, že byla blázen. Chtějí, aby ji takhle veřejnost vnímala. S tím se nemohu smířit. Je těžké se smířit i s její smrtí. Ale oni se ještě pokoušejí pošpinit její jméno. Je to velmi smutné. Takže… já tomu nevěřím. Já vím, že by si sama nikdy neublížila,“ tvrdí přítelkyně bývalé Miss Kazachstán.

Smrt Symbat Kulžagharové vyvolala v kazašské společnosti širší debatu o domácím násilí. Vznikla například petice, která vyzývá k jeho zastavení a k tvrdším trestům pro tyrany. Podepsalo ji už okolo 70 tisíc lidí.

Statistiky organizace Human Rights Watch za rok 2019 ukazují, že jsou v Kazachstánu každý rok stovky žen svými partnery zabity.

Policejní vyšetřování nadále probíhá.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku nebo ho najdete v archivu na webu.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované