Hlavní obsah

Každá čtvrtá škodovka bude do roku 2025 elektrická, hybridní Superb vyjede první

Každá čtvrtá škodovka bude v roce 2025 elektromobil.Video: Josef Mačí

 

Reklama

První hybridní vůz uvede Škoda v roce 2019, v roce 2025 chce mít až pět elektrických modelů.

Článek

Asi čtvrtinu produkce Škody Auto budou v roce 2025 tvořit elektromobily nebo hybridy. Vyrábět by se měly v Mladé Boleslavi. Na setkání manažerů automobilek se zástupci vlády to uvedl předseda představenstva Škody Bernhard Maier.

Škoda již dříve oznámila, že první vůz s hybridním pohonem uvede na trh v roce 2019 a elektromobil by měl přijít vzápětí. V roce 2025 by měla mít v nabídce čtyři až pět vozů na elektrický pohon.

Nejdříve hybridní Superb, po něm Kodiaq

Prvním hybridem má být model Superb, následovat bude mimo jiné velké SUV Kodiaq, které Škoda začíná dodávat letos. Jako elektromobil se již vyrábí sesterský model Škody Citigo, Volkswagen Up!, automobilka ale podle neoficiálních informací vyvine čistě na elektřinu zcela nový vůz.

Škoda Auto měla elektronickou verzi modelu Citigo připravenou už v roce 2014. Tehdejší vedení automobilky se ale rozhodlo model na trh neuvést kvůli nízkému zájmu dealerů.

Octavia Green E Line skončila ve šrotu

Ještě o dva roky dříve začala testovat elektrickou Octavii Green E Line. Automobilka vyrobila několik prototypů. Modely byly později sešrotovány.

Podle Petra Knapa, analytika společnosti EY, která poskytuje podnikové poradenství, nastanou v roce 2020 v EU velmi přísné restrikce v oblasti emisí a automobilky budou muset zareagovat nabídkou aut na alternativní pohon, aby se do kvót stanovených na jejich produkci vešly.

Automobilky posílily export i celkovou výrobu.Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované