Hlavní obsah

Každá třetí ulovená ryba nedoputuje na talíř. Mrtvá skončí zpátky v moři, nebo se zkazí

Zpráva o rybolovu.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Organizace pro výživu a zemědělství vydala pololetní zprávu o současném stavu světového rybolovu. Poukazuje v ní na plýtvání, nadměrný rybolov nebo rekordní rozsah produkce ryb.

Článek

Každá třetí ulovená ryba se nedostane na talíř. Rybáři ji buď kvůli nevyhovujícímu druhu nebo velikosti hodí mrtvou zpět do moře, nebo nemají dostatečné vybavení a znalosti k tomu, aby ji udrželi čerstvou do doby, než se dostane k zákazníkovi, a tak se zkazí. Na plýtvání poukazuje pololetní zpráva o stavu světového rybolovu Organizace pro výživu a zemědělství spadající pod OSN, o které informoval zpravodajský server The Guardian.

„Plýtvání jídlem na hladovějící planetě je šokující. Fakt, že jedna třetina všech chycených ryb končí jako odpad, je obrovský důvod k obavám o světové potravinové zabezpečení,“ uvedl Lasse Gustavsson, šéf neziskové organizace Oceana v Evropě.

Podle zprávy je současná produkce ryb kvůli umělému chovu na rekordní úrovni, mnoho druhů je však ohroženo nadměrným rybolovem. Přispívá k tomu nárůst cíleného obhospodařování vodních ploch, ze kterého pochází více než polovina všech konzumovaných ryb na světě.

„Známe situaci a máme řešení: nastavit limity a ukončit ilegální a ničivý rybolov. Chybí nám politická akce,“ okomentoval problém nadměrného rybolovu Gustavsson.

Hospodářský chov ryb ohrožuje divokou populaci a způsobuje znečištění. Krmivo pro ně se totiž často vyrábí z volně žijících druhů, jako jsou například ančovičky nebo sardinky.

Rybí farmy budou podle odhadů organizace dále expandovat. V roce 2030 má konzumace ryb stoupnout o dalších 20 %, aby zajistila výživu rostoucí světové populace.

Světový rybolov zaměstnává 60 milionů lidí s celkem 4,6 miliony rybářských plavidel. Ryby jsou zásadním zdrojem výživy pro miliardy lidí na Zemi.

Reklama

Doporučované