Hlavní obsah

Každé čtvrté auto musí být ekologické, chce nařídit ministr životního prostředí

Hodně mě baví jezdit tímhle autem, směje se ministr.

 

Reklama

Stojí dvakrát tolik co normální automobil. Státní úřady, radnice, policie či pošta si nově budou povinně kupovat 25 procent ekologických aut.

Článek

Kdo by řekl, že zrovna bývalý generální ředitel Lovochemie Richard Brabec bude nejzelenějším ministrem životního prostředí.

A přece to opět potvrdil tento týden na dvou případech. Viditelnější byl moment, kdy prosadil více divočiny na Šumavě - navzdory prezidentu Miloši Zemanovi.

Méně známá je Brabcova záliba v elektromobilech. Nově chce nařídit všem státním institucím a úřadům, ale i samosprávě (obcím, městům a krajům), aby při nákupu nových aut musely povinně pořídit 25 procent ekologických vozů.

Přísné vládní nařízení, které by mělo začít platit už od letošního září, připravuje Brabec společně s ministryní místního rozvoje Karlou Šlechtovou. Týkalo by se nejen úřadů, ale třeba i policie nebo České pošty.

Brabec, který sám rád jezdí služebním Nissanem Leaf na elektrický pohon, chce novým nařízením podnítit větší prodeje elektromobilů.

Jeho první krok skončil nevalně - nabídl obcím a krajům dotaci zhruba 220 tisíc korun na pořízení ekologického vozu. Jenže dobrovolná výzva skončila nezájmem.

Dorazilo jen 143 žádostí. Takže z celkové sumy 100 milionů korun, kterou ministr Brabec dal k dispozici, se vyčerpalo jen 37,5 milionu korun.

„Já to za neúspěch nepovažuji. Všichni ještě vyčkávají, až bude širší síť dobíjecích stanic a také až automobilky nabídnou více dostupných modelů elektroaut," říká Richard Brabec, jenž se okamžitě chystá vypsat další dotační výzvu.

Reklama

Související témata:

Doporučované