Hlavní obsah

Každý Čech měl loni svého cizince. Turistický ruch v Česku hlásí rekordy

Vývoj turismu v Česku historicky i loni po krajích.Video: Jan Marek

 

Reklama

To, že Česko je mekkou turistů, se potvrdilo loni, když padly hned dva rekordy. Prvním z nich byl meziroční nárůst o tři a půl procenta v případě ubytovaných hostů v tuzemských hotelech, penzionech a kempech: dočasným domovem se staly pro 22 milionů turistů. Rok 2019 pak meziročně zdvihl i příčku v počtu strávených nocí v hromadných ubytovacích zařízeních, kterých bylo přes 57 milionů.

Článek

Počty hostů v českých hotelech, penzionech či kempech rostly už sedmým rokem za sebou. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Návštěvnost z hlediska počtu příjezdů i přenocování se zvýšila takřka ve všech krajích. „Pouze na Vysočině došlo k mírnému poklesu počtu přenocování o 0,4 procenta vlivem poklesu zájmu u cizinců,“ uvedli statistici. Počet návštěvníků se ovšem mírně – o 0,7 procenta – zvýšil i tam.

„Průměrný počet přenocování na jednu osobu činil 2,6 noci. Tento ukazatel ale v posledních letech vykazuje pokles – lidé se ubytovávají na čím dál kratší dobu. Ještě v roce 2014 průměrný počet přenocování činil 2,8 noci,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Foto: Jan Marek

Vývoj turismu za sedm let a odkud turisté do ČR jezdí.

Pokles v počtu přenocování je zvláště patrný u turistů z ciziny. „Zkracování délky pobytu souvisí do značné míry s nárůstem počtu návštěvníků z asijských zemí, kteří i loni vykazovali nejnižší průměrný počet přenocování. Hosté z Číny, Tchaj-wanu a Jižní Koreje tráví v Česku průměrně pouze 1,5 až 1,6 noci, což je suverénně nejméně mezi všemi navštěvujícími národy,“ dodal Kovanda.

V ubytovacích zařízeních se v loňském roce ubytovalo o něco více domácích hostů než zahraničních. Meziročně se domácí návštěvnost zvýšila o 4,4 procenta na 11,1 milionu hostů a zahraniční o 2,6 procenta na 10,9 milionu návštěvníků. Statistici ale podotkli, že přírůstek zahraničních návštěvníků byl v porovnání s obdobím 2017–2018 poloviční.

Nejvíce zahraničních hostů loni opět přijelo ze sousedního Německa, ubytovaných jich byly dva miliony. Za Němci následovali stejně jako předchozí rok Slováci a Poláci. Naopak se za celý loňský rok snížila návštěvnost z Číny a Jižní Koreje.

Foto: Jan Marek

Turismus loni v krajích.

„Z Číny loni přicestovalo 612 tisíc turistů, což představuje meziroční pokles přibližně o jedno procento. Zvláště ve čtvrtém čtvrtletí 2019 byl zaznamenán výrazný meziroční propad. Mohlo to být způsobeno vyostřováním vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Čínou,“ říká ekonom Štěpán Křeček.

Podle ředitele portálu Slevomat Ladislava Veselého tuzemský cestovní ruch čeká vysokou poptávku i letos. Češi si podle něj budou ale muset připlatit. „Vyprodané ubytovací kapacity motivují hoteliéry postupně zvyšovat ceny. Ty navíc v tomto kroku podporuje fakt, že ekonomické ochlazení nepřichází a navíc mzdy nadále rostou. Chuť Čechů utrácet a užívat si by tak neměla opadat,“ uvedl.

Reklama

Doporučované