Hlavní obsah

Každý Čech spotřebuje až 400 plastových sáčků za rok. Jde to i jinak, vymyslely mladé podnikatelky

Mladé podnikatelky našly alternativu k mikrotenovým sáčkům. Podívejte se.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Plasty jsou jedním z největších problémů 21. století. Byly vytvořeny, aby nám zjednodušily život, nyní nám ho spíš komplikují. Těžko se recyklují a doslova zaplavují města, řeky i oceány. Dvě mladé podnikatelky ale našly náhradu. Je nejen funkční a hezká, ale i plně kompostovatelná.

Článek

Hana Němcová měla doma plné skříňky mikrotenových sáčků. Štvalo ji, že zbytečně zatěžuje životní prostředí. Adekvátní náhradu ovšem nenašla, tak společně se spolužačkou z medicíny Terezou Dvořákovou rozjela podnikání s vlastním unikátním sáčkem na potraviny Frusack.

Cesta k prvnímu plně kompostovatelnému sáčku byla dlouhá a komplikovaná; Frusack málem skončil jen v jejich představách.

Dnes už se dají potraviny do barevných Frusacků z kukuřičných vláken ukládat, na pokladnách supermarketů je rády vidí i prodavačky. Právě v supermarketech a obchodech se totiž zaměstnanci setkávají nejčastěji s tím, že lidé berou mikrotenové sáčky klidně po celých baleních.

Podnikatelky Hana Němcová a Tereza Dvořáková by v budoucnu chtěly jejich náhradu „mikroteňáků“ dostat přímo do obchodních řetězců. A jaké ještě mají plány? Pusťte si další díl svěžího magazínu #Zdavuven v úvodním videu.

#Zdavuven běží každé v úterý ve 20:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované