Hlavní obsah

Každý Čech vyhodí ročně jídlo za dvacet tisíc, upozorňuje šéfka potravinové sbírky

Plýtvání s potravinami bereme za něco běžného, říká Pavlína Kalousová.

 

Reklama

Sociální nůžky v Česku nejsou tak rozevřené jako v některých zemích na Západě. Ale až 15 procent obyvatel tady potřebuje pomoc potravinových bank, říká Pavlína Kalousová.

Článek

Žijí všude kolem nás, jen nevíme, že se bez pomoci druhých neobejdou. Klasickou sociální sítí propadávají. Je to třeba důchodkyně, která má penzi kolem devíti tisíc, ale nájem a její další nutné měsíční náklady dosahují jedenácti tisíc. Bez podpory blízkých a potravinové banky by byla v naprosto neřešitelné situaci, popisuje typického příjemce potravinové pomoci Pavlína Kalousová z Byznysu pro společnost.

Vloni se v Národní potravinové sbírce vybralo na 300 tun potravin. „Vystačí to tak na třetinu potřeb chudých. Jsou to třeba matky samoživitelky nebo lidé pod hranicí životního minima,“ říká Kalousová. Letošní ročník charitativní akce se chystá na 11. listopad.

Proč bereme plýtvání potravinami za běžnou věc? Jsou Češi ochotní pomáhat a zapojují se i firmy? A proč je pro zaměstnavatele výhodné, když jejich zaměstnanci pomáhají druhým? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované