Hlavní obsah

Každý český řidič prostojí v kolonách 60 korun denně

Kdy bude zakletá D1 plně opravena? Podívejte se.

Reklama

Ekonomická ztráta pro českou ekonomiku kvůli zácpám se odhaduje na zhruba 120 miliard korun.

Článek

Na zhruba 70 miliard korun ročně je vyčíslena časová ztráta řidičů, kteří stojí v kolonách a mohli by dělat něco smysluplnějšího. Dalších 16 miliard proletí jen tak výfuky jejich vozů. Celkem pak na silnicích v zácpách přijde česká ekonomika o něco víc než 120 miliard korun.

Čísla dopravních odborníků sice zpochybňuje ministr dopravy Dan Ťok jako smyšlená, ale srovnání se zahraničím dává odhadům za pravdu. Třeba v Německu s osminásobným počtem obyvatel a také vyšší produktivitou práce se počítá s tím, že ekonomika v kolonách přijde v přepočtu o zhruba 2,8 bilionu korun. Podobné číslo pak udávají i experti ve Spojených státech, kde průměrně pročeká každý řidič necelé tři dny za rok. Takže v podstatě stejný čas jako průměrný Pražan, na kterého připadá 3,5 dne stání.

V těchto ztrátách nejsou pak započítané ekonomické dopady nehod. Ty jsou podle propočtů Centra dopravního výzkumu vyčísleny až na 55 miliard korun ročně.

Jak vypadá budoucnost české dopravy, a to nejen na silnicích? A kdy bude konečně „zakletá“ D1, na kterou připadá velký díl ekonomických ztrát, plně průjezdná? Podívejte se v reportáži nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované