Hlavní obsah

Každý chce desky z Česka. GZ Media hlásí skvělý rok a odmění manažery

Foto: Anita Baselová

Zdeněk Pelc mladší (vlevo) je členem představenstva firmy a synem majitele společnosti Zdeňka Pelce staršího.

Reklama

Firma, která na přelomu tisíciletí málem zkrachovala, rekordně vydělává, a to navzdory panující krizi. Česká společnost GZ Media je v současnosti největším výrobcem gramodesek na světě. Zisk bez zdanění činil 873 milionů korun.

Článek

Loděnická společnost GZ Media, která je největším výrobcem gramofonových desek na světě, zažila i přes pandemii nejlepší rok ve své historii. Vydělává hlavně na prémiových deskách pro fajnšmekry.

Firma na přelomu tisíciletí málem zkrachovala, protože vládla cédéčka a o gramodesky nebyl zájem. Pak se situace změnila a firma Zdeňka Pelce, jehož majetek činí kolem čtyř miliard korun, nepřetržitě roste. Dařilo se jí i loni. „Z hlediska zisku to bude historicky rekordní rok,“ řekl pro SZ Byznys Pelc.

Podle předběžných výsledků se tržby skupiny zvýšily na 3,7 miliardy korun ze 3,6 miliardy v roce 2019. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) pak dosáhl v loňském roce 873 milionů korun oproti 691 milionům korun v roce 2019. „Hodně rozvíjíme americké lisovny desek, přičemž jsme dnes už jedničkou ve výrobě desek i ve Spojených státech. Máme v plánu i další akvizice,“ dodal Pelc.

Zisk firmy je i přes pandemii vyšší, protože se firmě daří měnit strukturu. „Odcházíme od jednoduchých produktů a děláme náročnější, například speciální edice pro sběratele kapely Rolling Stones, které obsahují všechny desky, knížky o kapele, luxusní booklet apod. Cena je pak výrazně vyšší,“ říká kladenský rodák.

Zisky jeho firma převážně reinvestuje zpět do rozšiřování podniku. Část vyplácí akcionářům ve formě dividendy, která v roce 2019 činila 100 milionů korun. Akcionářů měla GZ Media ke konci loňského roku celkem dvanáct. Jejich počet se za poslední roky rozrostl. „Historicky zůstávají dva američtí akcionáři. Já držím zhruba 86 procent akcií firmy a pak je management. Manažerům dávám akcie ze svého podílu,“ uvádí Pelc.

Jeho firma loni rostla i přes krátké zastavení výroby na jaře loňského roku v tuzemsku i zahraničí. Například dceřiné společnosti v Memphisu a Burlingtonu zvýšily svoji produkci o 30 procent, takže v Americe vyrobily přes sedm milionů desek. Celkem za rok 2019 vyrobila firma 37 milionů vinylových desek, v roce 2020 to bude o něco víc.

Profil GZ Media:

  • Společnost GZ Media navazuje na tradici Gramofonových závodů založených v roce 1948.
  • Od roku 1999 se jmenuje GZ Digital Media, později GZ Media.
  • Majoritním vlastníkem je Zdeněk Pelc.
  • Firma je největším producentem gramofonových desek na světě.
  • Kromě toho vyrábí zejména luxusní obaly.
  • Sídlí v Loděnici u Berouna.
  • Dceřiné firmy má i ve Spojených státech, Kanadě či Francii.
  • Nový výrobní závod staví v americkém Nashvillu.
  • Po světě zaměstnává přes dva tisíce lidí.

Reklama

Doporučované