Hlavní obsah

Každý chce nemocniční lůžka. Nejznámější český výrobce nestíhá vyrábět

Rozhovor s Tomášem Kolářem, generálním ředitelem Linetu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekordní rok Linetu – kvůli pandemii jsou zdravotnické postele žádané zboží, a ve firmě se tak od února nezastavili. Za tři čtvrtletí skupina hlásí rekordních 270 milionů eur. Za celý rok počítá s tržbami přes 335 milionů eur.

Článek

„Od února, kdy jsme zaznamenali první signály pandemie, jedeme na úplnou kapacitu. Většina linek jede ve třísměnném provozu a zintenzivňujeme to podle jednotlivých vln pandemie,“ říká pro Seznam Zprávy generální ředitel Linetu Tomáš Kolář.

Aktuální podzimní vlna pandemie už podle něj sice není tak chaotická a panická, jako byla ta jarní, kdy firma musela reagovat na šílenou situaci v Itálii či Španělsku, ale poptávka po postelích neustává.

Polní nemocnice pro Česko a další státy

V Česku vyrobila firma lůžka pro chystanou polní nemocnici v Letňanech a podobné polní nemocnice stavěly i další státy. „V listopadu jsme tak dosáhli několika rekordů. Za jediný měsíc jsme ve Slaném vyrobili přes osm tisíc lůžek, celkově jich pak v tomto měsíci bylo 14 tisíc,“ říká Kolář s tím, že rekordním dnem loňského roku se stal 23. listopad, kdy firma dokončila hned 557 lůžek za 24 hodin.

I díky tomu tržby Linetu meziročně vyskočily o 40 procent. Třetí kvartál tak končí s výsledkem 106 milionů eur. Za tři čtvrtletí jsou pak tržby 270 milionů eur, v přepočtu sedm miliard korun. „Za celý rok to pak bude 335 až 345 milionů eur,“ dodává Kolář.

Devět miliard za postele

V přepočtu na koruny Linet zvýší tržby na téměř devět miliard. V předchozím roce přitom firma, kterou spoluzaložil Zbyněk Frolík (podle časopisu Forbes 30. nejbohatší muž v zemi), vykázala celkové tržby 287 milionů eur.

Na nárůstu o 40 procent se podílí hlavně úspěch v zahraničí – Linet vyváží do 150 zemí světa. V Itálii, Španělsku či Británii meziročně tržby vyrostly o 50 procent, zvýšil se ale i export do třetích zemí.

Linet

- Výrobce sofistikovaných zdravotních lůžek

- Spoluzakladatelem firmy je Zbyněk Frolík (podle časopisu Forbes 30. nejbohatší Čech)

- Společnost vyváží do 150 zemí světa

Linet se teď veze na úspěšné vlně. V USA se mu navíc podařilo prorazit s takzvanými Safety monitory - hlásí prvních deset zakázek pro tamní nemocnice, a tedy stovky chytrých postelí.

„Safety monitor je vlastně digitální postel. Komunikuje s informačním nemocničním systémem, sbírá biomedicínská a další data, která se pak zpracovávají a poskytují další informace. Spojené státy jsou na tyto technologie nejvíc připravené. Jsem přesvědčen, že do budoucna bude naprostá většina lůžek takto vybavena,“ říká Kolář s tím, že zájem je i z Německa či asijských trhů. „Myslím ale, že k širšímu nasazení v Česku budeme muset ujít ještě další kus cesty,“ dodává Kolář.

Pět firem v hledáčku

Firma navíc rozjela investiční kolotoč. I když Tomáš Kolář říká, že za celý rok nikam nevyjel, protože to buď ještě nešlo, nebo už nešlo, podařilo se Linetu dotáhnout do konce dvě akvizice. Koncem roku získala rakouský start-up Cubile a švýcarskou obchodní společnost Bigla Care.

Tím ale její aktivity nekončí. „ Máme investiční apetit. Koukáme se na pět cílů,“ dodává Kolář s tím, že jde o technologické či obchodní firmy blízké tomu, co Linet dělá.

„Všechny jsou v rozpracovaném stadiu. Zatím se vždy pohybujeme u našich akvizic řádově v desítkách milionů eur,“ dodává Kolář.

Reklama

Doporučované