Hlavní obsah

Domům kolem opravované dálnice D8 popraskaly zdi

Video: Radek Nohl

 

Reklama

Starostové z obcí kolem D8 říkají, že si v sobotu, kdy se poslední úsek dálnice otevře, konečně oddychnou.

Článek

Více než deset tisíc aut projíždělo několik let každý den obcemi podél nedokončené dálnice D8. Teď, když se má poslední zhruba 12,5 kilometru dlouhý úsek otevřít, si lidé podle starostů konečně oddychnou. Dálnice se má zprovoznit již tuto sobotu.

Jedním z míst, kterých se nedostavěná D8 přímo dotkla, je obec Velemín. Dneska tu, jak reportér Seznamu ověřil, projede v běžný pracovní den dopoledne kolem padesáti aut za minutu. „Domy přímo u silnice jsou částečně poničené,“ popisuje starosta Velemína Petr Křivánek. „Tito majitelé se těší, až doprava zmizí a budou moci řádně vyvětrat,“ doplnil Křivánek.

Po otevření dálnice se vše změní. Provozovateli místního známého motorestu ale naopak nastanou po otevření D8 problémy. Ubyde mu zákazníků.

Starostové říkají, že jejich obcemi projely tisíce aut denně:

Video: Radek Nohl

V porovnání s Velemínem možná ještě více aut projede každý den Malými Žernosekami. Místní obyvatelé ale na rozdíl od blízké obce Velemín mají štěstí, že kamiony neprojíždí centrem vesnice, ale jen po okraji. Jezdí tak jen kolem několika domů. „Oddychnou si nejen od dopravy, ale i od prachu a exhalací z výfukových plynů,“ prohlásil starosta Malých Žernosek Petr Liška.

Starostka: Kvůli stavbě D8 praskají lidem domy

Naopak jiné problémy řeší v Prackovicích nad Labem. Tam jezdí nákladní auta, která se podílejí na stavbě dálnice. Tím, že bude D8 otevřena, ale jejich počet neklesne. Starostka Prackovic Andrea Svobodová Křešová říká, že podle odhadů bude probíhat úprava v okolí dálnice ještě nejméně dva roky. „Nám se uleví, až bude stavba dokončena, zkolaudována, kdy bude mít dlouhodobý monitoring toho, že se území nepohybuje. To je ale horizont dvou, tří let,“ uvedla Svobodová Křešová.

Prackovice nad Labem před třemi roky zasáhl mohutný sesuv. Přes stavbu dálnice se sesunul zhruba dvousetmetrový pás zeminy. Případ skončil až u soudu, který řekne, kdo za sesuv může. „My jsme si tu krizovou situaci zažili. V jednu ráno nám volal operační důstojník, že máme v obci obrovský zával a že musíme okamžitě evakuovat 600 lidí,“ prohlásila starostka.

Kvůli výstavbě D8 řeší ale problémů více. Například se v obci objevily drobné sesuvy půdy, lidé zjistili, že jim teče voda do sklepů. „Z důvodu kalamit, které nás postihly, se máme na pozoru,“ dodala Svobodová Křešová.

Foto: Obec Bořislav

Fotografie jako důkaz, jak velké kolony se tvořily v obci Bořislav kvůli nedostavěné D8

Silnice kolem dálnice jsou zničené

Starostové obcí v okolí dálnice měli ještě před otevřením naplánovanou schůzku, na níž se mělo řešit, zda a jaké silnice Ředitelství silnic a dálnic opraví. Nebo jestli se na tom budou podílet obce samy, nebo Ústecký kraj.

„Obce v okolí dálnice D8 sepsaly seznam opatření, které je potřeba udělat. Samozřejmě tu máme silnice, které je potřeba opravit. Když bude ŘSD nějaké silnice opravovat, tak to budou jen jejich. My narážíme na problém, že tu jsou ještě další komunikace, které patří kraji,“ uvedl starosta Bořislavi Aleš Navara. Bořislav je podobně jako Velemín v situaci, kde tu dneska projedou tisíce aut. „Počítáme s tím, že dojde ke zklidnění situace,“ doplnil Navara.

Podívejte se na dálnice, na kterých se začne v příštím roce pracovat:

Stabilitu dálnice, kterou v nedokončeném úseku před třemi a půl lety zavalil sesuv půdy, před několika dny otestovala i plně naložená nákladní auta. Osm vozidel o hmotnosti 308 tun přijelo mezi dva pilíře dálničního mostu a zjišťovalo se například to, jak velká je při tomto zatížení odchylka v prohnutí konstrukce.

„Všude jsme naměřili hodnoty, které svědčily o tom, že most se chová mravně. To je mírná nadsázka, ale pro nás to znamená, že mostní konstrukce je v naprosto dokonalé kondici,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Otevření dálnice je plánované na sobotu 17. prosince dopoledne. „Nikdo nepotřebuje žádnou zvláštní pozvánku, kdokoliv přijede, bude vítán,“ uvedl Rýdl. Připraveno bude 5000 parkovacích míst, podávat se bude guláš. A podle odhadů přijde slavnostní akce na 200 tisíc korun.

Reklama

Doporučované