Hlavní obsah

Každý den tratí sázkovky desítky milionů. Sázky na ministry je nespasí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Tenhle rok měl přinést olympiádu i fotbalový šampionát, tedy žně pro sázkové kanceláře. Jenže místo toho kvůli opatřením proti koronaviru sčítají ztráty. Jen za březen přišly na tržbách o více než miliardu korun.

Článek

Sport se téměř zastavil a sázkové kanceláře přicházejí o desítky milionů korun denně. Není na co sázet. A platí, že když už se něco k hazardu v mezích zákona objeví, vsadí hráči po internetu.

„Krize se dotkla celého našeho portfolia produktů. Loterií, stíracích losů a naší nejdůležitější součásti kurzových sázek. Jde o pokles v řádu desítek milionů denně v našich tržbách,“ potvrzuje mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Ještě v roce 2018 měla firma tržby 82 miliard a zisk 1,35 miliardy.

Letos budou čísla nejspíš jiná u všech firem. Velké sportovní události jsou zrušené, olympiáda se odložila o rok, květnový hokejový šampionát, na který loni Češi prosázeli 1,8 miliardy korun, se nebude konat vůbec.

Sázkové kanceláře jsou při dotazech na své aktuální skóre hodně tajemné, žádná nechce před konkurencí odhalit hloubku propadu, a tak se omezují pouze na neurčité „desítky procent“ nebo jako Tipsport na desítky milionů. Ale i z těchto náznaků lze ledacos dovodit.

Pokud se omezíme pouze na segment kurzových sázek, tak v nich se za rok protočí asi 69 a půl miliardy korun, tedy více než pět miliard za měsíc. Ony „desítky procent“, pokud by šlo „jen“ o 20 procent, představují pro sázkovky minus 1,2 miliardy korun za jediný měsíc. A už nyní je jasné, že omezení potrvají minimálně dva měsíce, a podle hlasů z trhu by propad o 20 procent každá sázkovka považovala v této době za úžasný úspěch.

Celkový účet tak bude výrazně vyšší, ale prozradí ho až výroční zprávy zveřejněné v roce 2021.

Sazka plánovala růst. Nepřišel

Zatímco zájem o kurzové sázky logicky spadl o desítky procent, největší loterii v zemi, Sportce, zatím z tržeb koronavirová opatření odsála méně než deset procent. Minulý týden tam padla pátá nejvyšší výhra v historii. Ale hraje se hlavně online, i když trafiky zůstaly otevřené.

„Do online prostředí se registrují i starší lidé a pro usnadnění procesu jejich registrace jsme museli posílit naše zákaznické centrum,“ potvrzuje mluvčí Sazky Václav Friedmann. Avšak dodává, že téměř dvojnásobné tržby jsou tento týden u Eurojackpotu, kde se hraje o 2,5 miliardy korun.

I Sazce však propadly tržby za kurzové sázky nebo losy, které však kompenzuje nárůst online her. Celkově tak porovnání tržeb letošního a loňského března vychází pro Sazku přibližně stejně. Firma ale čekala růst, a tak rozhodně není spokojená.

Bookmakeři ani sázející Vojtěchovi nevěří

Sázkové kanceláře se snaží výpadek tradičních sportovních událostí nahradit exotičtějšími povyraženími. „Za top sporty platí stolní tenis, hokejová Liga Pro 3×10, esporty a dostihy či závody chrtů,“ potvrzuje mluvčí Fortuny Petr Šrain s tím, že určitým světlem na konci tunelu by mohla být Bundesliga, o jejímž rozehrání se mluví stále intenzivněji.

Třeba ve Fortuně si teď můžete vsadit na to, že se Jan Hamáček stane oficiální tváří kolekce svetrů pro podzim 2020 řetězce Lidl. A alespoň podle kurzu 1,5 je pravděpodobnost docela vysoká. U Tipsportu zase můžete hádat, kolik bude stát mouka nebo cukr.

Vsadit si můžete i na to, jestli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch skončí v čele resortu. U Tipsportu takhle vsadilo už šest tisíc lidí, a pokud by mělo být po jejich, měl by si šéf Ministerstva zdravotnictví připravovat krabice. Ze začátku byl kurz na jeho setrvání ve funkci do konce roku 1,43 : 1. V posledních dnech se ale kurz otočil.

„Kurzy se otočily a nyní je kurz na to, že bude na ministerstvu i 31. 12. 2020 už 2,26 : 1. A to, že ministrem nebude, už je podle našich bookmakerů pravděpodobnější. Také poměr sázek se změnil, v posledním týdnu to bylo zhruba 1000 tipů proti ministrovi a 400 tipů pro ministra,“ říká mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Nesportovních sázek je teď velké množství a často jsou i pro ekonomické experty. Třeba jako vývoj ceny bitcoinu či ropy, výše sazby DPH nebo repo sazby ČNB. Vsadit můžete ale i to, jestli karanténa zvedne porodnost, nebo na počasí. „Začali jsme vypisovat i sázky na počasí, na čtyři meteorologické stanice, jaká bude následující den maximální teplota. Na počasí si lidé vsadili už víc než milion korun,“ dodává Jiří Hadrava z Tipsportu.

Tyto sázky sice možná pobaví, ale rozhodně nevyrovnají propad, který teď kvůli zastaveným sportovním událostem sázkové kanceláře zažívají.

Reklama

Doporučované