Hlavní obsah

Každý desátý až třetí zookoutek nepřežije, říká majitel táborské zoo Korec

Evžen Korec popisuje, jak pandemie dopadá na zoologické zahrady a zookoutky. Mnoho z nich nepřežije.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

1,5 milionu korun – výpadek ze vstupného, který hlásí zavřená ZOO Tábor. Podle jejího majitele Evžena Korce bude současná doba pro mnohé zookoutky či soukromé zoologické zahrady likvidační.

Článek

Velbloudi líně stojí ve výběhu. Bez lidí, kteří by se na ně chodili dívat, se nudí. Stejně tak třeba tygr. Ten teď dokonce nadšeně vítá každého, kdo se v jeho blízkosti objeví. Do zoologických zahrad už několik měsíců nesmí návštěvníci a rozhodně nechybí jen zvířatům.

Výpadek způsobený ztrátou na vstupném dopadá hlavně na hospodaření zoologických zahrad. „Vloni jsme měli zoo nuceně zavřenou více než 3 měsíce. Výpadek v příjmech ze vstupného a v doprovodných programech je 1,5 milionu,“ říká majitel Táborské ZOO Evžen Korec. Jen měsíční náklady na krmení zvířat v jeho zoo jsou totiž zhruba 300 tisíc korun. A to táborská zahrada patří mezi ty menší. Ve větších zahradách jde výpadek do milionů. Ostravská zoo už na podzim mluvila o patnácti milionech, které chybí, pražská zoo dokonce o osmdesáti milionech.

Velké zahrady to se škrty ustojí

Zatímco velké zahrady, za kterými stojí město, situaci s velkými škrty a úsporami ustojí, pro malé zookoutky a soukromé zahrady může být podle Evžena Korce likvidační.

„Je tu obrovské množství zookoutků. Tam si myslím, že problémy budou. Když budu odhadovat, že skončí deset procent z nich, bude to velmi optimistický odhad. Spíš si myslím, že to může být 20–30 procent,“ dodává Korec s tím, že právě financování zookoutků či soukromých zoo, nebo záchranných stanic je velmi složité.

Například Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka na svých stránkách prosí své příznivce o finanční podporu a upozorňuje, že jako neziskové organizaci jí teď jde doslova o přežití. Za podporu v této době na svých stránkách předem děkuje také Rodinný zookoutek Nová Říše.

Právě podpora lidí je teď klíčová – kdekoliv. „Řada lidí nám pomáhá tím, že adoptuje zvíře, nebo si kupuje permanentky či knihy. Máme obrovské množství malých dárců, to pro nás hraje významnou roli,“ dodává Korec s tím, že i jeho zahrada musela už i propouštět.

ZOO i chovná stanice

Táborskou zoo majitel Ekospolu Evžen Korec vlastní od roku 2015, kdy se dostala do insolvence. Jak sám říká, pořízení zoo původně vůbec neplánoval. Když totiž začala zahrada v problémech rozprodávat zvířata, jel si tam koupit papoušky. A když viděl, v jakém stavu tam zvířata přežívají, byl šokován a už zůstal. Sám má totiž ke zvířatům velmi blízko. Píše o nich knihy a doma má chovnou stanici psů plemene cane corso.

Reklama

Doporučované