Hlavní obsah

Každá druhá firma dá 13. plat. Mzdy raketově rostou, prolomí hranici 30 tisíc

Duel o tom, kolik berou čeští zaměstnanci a zda by měli brát více.

 

Reklama

Průměrná mzda je na dosah třiceti tisícům korun. V letošním třetím čtvrtletí se meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun. Reálně, tedy po zohlednění růstu spotřebitelských cen, stoupla podle Českého statistického úřadu o 4,2 procenta. Nejvíc rostou příjmy lidem ve zpracovatelském průmyslu a v maloobchodě a velkoobchodě. Nejméně dostali přidáno ve finančním sektoru.

Článek

Za růstem mezd stojí výkonná česká ekonomika a nedostatek lidí na trhu práce. Firmy se přetahují především o kvalifikované i nekvalifikované dělníky. Snaží se je udržet nejen vyššími platy, ale i nejrůznějšími benefity a bonusy. Podle šetření Hospodářské komory chystá skoro polovina podniků svým zaměstnancům vyplatit letos 13. plat.

Podle ekonomů je růst platů blížící se sedmi procentům příliš rychlý a neodpovídá tuzemské produktivitě práce. Bude tempo navyšování výplat pokračovat i v příštím roce? Mohly by firmy přidávat ještě víc a nakolik je drtí nedostatek sil na trhu? Co by měla udělat nová vláda, aby se Česko konečně zbavilo nálepky „levné ekonomiky”?

V Duelu Seznam Zpráv diskutovali někdejší odborářský předák a exposlanec Jaroslav Zavadil a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Reklama

Doporučované