Hlavní obsah

„Každý má strach.“ Horníci dolu ČSM se vrátili do práce. Část z nich po výbuchu přiznává obavy

Výbuch dolu na Karvinsku si vyžádal třináct mrtvých horníků.

Reklama

Horníci dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se dnes poprvé od tragického výbuchu metanu z minulého čtvrtka vrátili do práce. O svých pocitech příliš mluvit nechtěli, někteří ale přiznali, že do práce přichází s větším strachem než jindy.

Článek

„Do práce se jde špatně, je to tragédie. Člověk sem víceméně s tím rizikem chodí," řekl jeden z příchozích horníků. Přiznal, že už i uvažoval o změně zaměstnání. Vše podle něj ukáže budoucnost.

„Je to takový nepříjemný pocit, každý má strach. Uvidíme, co bude dneska," uvedl další z pracovníků ranní směny. Všichni o čtvrtečním výbuchu hovoří jako o obrovské tragédii. „Je to těžká práce. Nemám slov, je to těžké. Havíři sfárají a nevědí, jestli vyfárají,“ připomněl další z horníků každodenní riziko, s nímž vstupují do podzemí.

Před dolem stále hoří desítky svíček, kterými lidé uctili památku obětí důlního neštěstí. Horníci k nim dnes ráno přidali další. Neštěstí před týdnem nepřežilo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset bylo zraněno, dva stále zůstávají v péči popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Obnovení těžby potvrdil i mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „Těžba byla obnovena, v té první vlně nastoupilo do práce tady na dole ČSM Sever 370 zaměstnanců. V průběhu dne se tady vystřídá dalších asi 600 lidí, protože u nás je šestisměnný provoz. Provoz na dole ČSM byl dnešním dnem normálně obnoven,“ řekl Čelechovský s tím, že v podzemí se stále pracuje na dotěsňování hrází.

„To znamená, že záchranáři v podzemí skutečně ještě dělají poslední práce pro to, aby ty hráze byly pevné. V následujících dnech a týdnech se zde budou prostřednictvím sond odebírat vzorky, které budou následně vyhodnocovány. Teprve pak bude možno hráze otevřít, a to na základě povolení obvodního báňského úřadu, a dělat další práce na rekognoskaci terénu. Pak teprve bude možno na povrch přenést ostatky těch zbývajících devíti horníků,” uvedl Čelechovský.

Reklama

Doporučované