Hlavní obsah

Každý pátý den test. Senioři to zvládli a nám to pomohlo, zní z domovů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V pátek skončilo plošné testování antigenními testy v domovech seniorů. Jejich provozovatelé hodnotí akci vesměs pozitivně. A některé domovy chtějí v testování pokračovat, i když nemusí.

Článek

Třikrát až pětkrát. Tolikrát museli v průměru absolvovat antigenní testy senioři, kteří žijí v pečovatelských domech. Testování bylo nařízeno vládou v pětidenních intervalech a probíhalo zhruba měsíc. Záleželo ale, kdy testy do domovů došly.

Například v Domově seniorů U Přehrady v Jablonci nad Nisou pomohly testy v listopadu odhalit další nakažené. Nákaza se v té době domovem už šířila a došlé antigenní testy se jim hodily pro otestování zbývajících klientů.

„Já to kvituji, že jsme je měli. S hygienou jsme se i shodli, že jsou dostatečně validní. Pokud vyšel pozitivní antigenní test, otestovali jsme dotyčného s pomocí hygieny i PCR testem,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Domova seniorů U Přehrady Pavlína Bílková.

Stejně tak byly testy přínosné i pro Centrum služeb pro seniory Kyjov. Ředitelka Ladislava Brančíková Seznam Zprávám přiznala, že nařízení dokonce trochu předběhli.

„My jsme si to plošné testování zavedli ještě dřív, než to bylo nařízeno. My jsme totiž od poloviny září do poloviny října bojovali s covidem a nakoupili jsme si rakouské antigenní testy a ty nám velmi pomohly v tom, že jsme si ty klienty roztřídili na pozitivní a negativní, protože jsme zjistili, že spousta nakažených je opravdu bezpříznakových. To pro nás bylo důležité zjištění,“ řekla Brančíková.

Testy nefungovaly stoprocentně

Účinnost testů tak zástupci domovů hodnotili pozitivně. Podle Kateřiny Pindejové, ředitelky Centra sociálních služeb Těšín, ale nebyla stoprocentní. „Je pravda, že některé ty antigenní testy nám vyšly pozitivně, a když jsme to pak kontrolovali PCR testem, tak jsme zjistili, že jsou negativní. Takže to samozřejmě není stoprocentní,“ řekla Seznam Zprávám.

Kritická připomínka zazněla i k intervalu testování - po pěti dnech. „Přínosné to určitě bylo, akorát bych řekla, že ta doba pěti dnů byla velmi krátká. Spíše bych volila sedmidenní lhůtu a dělalo by se to pravidelně. Je pravda, že jsme to museli dělat i o víkendech, abychom to dodrželi, a bylo to personálně náročné,“ uvedla Ladislava Brančíková z kyjovského domova.

S tím souhlasí i v Těšíně. „Testovali jsme co pět dní, přesně podle manuálu. Je taková doba, kdy nevíte, jestli se to obrátí proti vám, takže jsme to dělali přesně,“ vysvětlila Seznam Zprávám Pindejová.

Vedení domovů tvrdí, že samotní klienti zvládli testování dobře. Problémy se objevovaly spíše u klientů s Alzheimerem nebo demencí, což potvrdili jak v domově v Kyjově, tak i v Jablonci nad Nisou.

Testování zaměstnanců je přínosné

Domovy, s jejichž zaměstnanci redakce hovořila, se shodly také v tom, že by testování antigenními testy mohlo pokračovat. Přínos ale vidí především v testování zaměstnanců. Pro ty povinné testování platí až do konce nouzového stavu. Končí 12. prosince. Premiér Andrej Babiš už ale avizoval, že bude žádat Sněmovnu o jeho prodloužení o další měsíc.

„Škoda, že to toho dvanáctého bude končit pro zaměstnance, protože často se to do toho domova dostane zvenku od nich. Ti klienti nikam nechodí. I když teď budou návštěvy, tak by to mohlo pokračovat dál,“ řekla Pindejová.

Ředitelka domova v Kyjově dokonce uvedla, že v testování budou pokračovat. „Chceme tu nějaký kontrolní systém ponechat a budeme testovat vlastními testy v určitém časovém horizontu i nadále. Chceme to mít pod kontrolou,“ řekla Brančíková s tím, že neví, co přinese další rozvolnění.

Od soboty je totiž možné opět navštívit domovy seniorů, ovšem pouze s negativním testem na koronavirus, který není starší než 48 hodin. Testy návštěvám mají provádět samotná zařízení, pokud jsou toho schopna, a pravidla návštěv si určují také sama. Existují ale i výjimky, které test nemusí mít. Jsou to lidé, co covid-19 prodělali v posledních 90 dnech, nebo například lidé, kteří jdou navštívit umírajícího.

Covid-19 už odhalí i bez testu

V neposlední řadě se zástupci domovů pro seniory shodli i v tom, že už onemocnění covid-19 lépe znají a dokážou na klientovi poznat, zda je nakažený. „Musím říct, že už máme takovou zkušenost, že tu nákazu nebo infekci poznáme. Už jsme se s tím setkali a někteří z nás i osobně, takže si troufám říct, že bychom ji u těch klientů už odhalili i bez testování,“ řekla Bílková Seznam Zprávám.

Tzv. antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou je mnohem rychlejší stanovení výsledku, a sice do 15 až 30 minut. Testy jsou levnější, vyšetření je ale méně spolehlivé. Od pátku začalo pomocí těchto testů dobrovolné testování učitelů a dalších zaměstnanců škol. Od 18. prosince bude zdarma k dispozici všem, kdo projeví zájem.

Reklama

Doporučované