Hlavní obsah

Každý praktik dostane 100 dávek vakcíny, začnou oslovovat seniory

Od března se do očkování proti covidu zapojí minimálně 3500 praktických lékařů.

Reklama

Rozjezd očkování u praktiků zpomalí limity distribuce. Některým lékařům také chybí potřebné stříkačky pro aplikaci vakcíny proti covidu.

Článek

„Bude to improvizace,“ říká s nadsázkou šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka o další fázi očkování proti covidu. Už v březnu se nově zapojí tisíce ordinací. Má to být zlom v dostupnosti vakcín pro běžné zájemce. Od soboty se mohou registrovat pedagogičtí pracovníci, od pondělí lidé starší 70 let.

Podle zjištění Seznam Zpráv však očkování u praktiků brzdí logistické problémy. V některých ordinacích chybí specializované stříkačky, nově vybraný distributor Alliance Healthcare může rozvážet minimální množství 100 dávek vakcíny AstraZeneca. Právě s tímto typem, nejvhodnějším na skladování i rozvoz, praktici na začátek počítají.

„Každá krabice má 10 ampulí a každá obsahuje 10 dávek. Nejde to rozdělit, to má distributor zakázáno. Takové pravidlo platí i pro jiné léky,“ vysvětlil Šonka.

Praktici tak dostanou požadované balení pouze v případě, že pro ně v ordinaci budou mít dostatečné množství zájemců. Paradoxně to může znamenat problém ve větších městech, kde už se značná skupina osmdesátníků nechala naočkovat v centrech.

Rychlost očkování tak bude v jednotlivých krajích různá. Třeba Praha si vakcíny rozváží s pomocí dobrovolníků a firem. Jak už Seznam Zprávy informovaly, v některých regionech vakcíny leží v lednicích. Šéf praktiků ale důrazně odmítá zprávy z některých hejtmanství, že o vakcíny AstraZeneca není mezi lidmi zájem. Lékaři naopak evidují tisíce žadatelů. „Sám mám v ordinaci několik popsaných archů,“ uvedl Šonka.

Podle informací redakce je kraje šetří právě pro ordinace. Naopak třeba ve Zlínském kraji se praktici zapojili do očkování navzdory vládní strategii už v lednu.

Šonka neočekává, že budou praktici hned od pondělí masivně očkovat. „Od prvního března začneme registrovat, vakcíny dorazí do ordinací spíše ve druhém týdnu,“ upozornil.

Lékaře dál limituje menší množství vakcín AstraZeneca. A v některých regionech také nedostatek specializovaných stříkaček, takzvaných tuberkulínek, které jsou určené pro natažení menšího množství očkovací látky.

Většinu současných vakcín na jiné nemoci už doktoři od distributorů dodávají natažené ve stříkačkách. V tom se současný „covidový systém“ liší. „Ministerstvo zdravotnictví centrálně stříkačky objednalo, ale jak jsme se dozvěděli, budou k dispozici až v dubnu. Proč, to nevím. V březnu tak budeme odkázaní na to, co nám pustí z krajských nemocnic,“ doplnil Šonka.

Ministerstvo sdělí detaily další fáze očkování a zapojení ordinací na páteční tiskové konferenci. „Vše se zavčas dozvíte,“ sdělila tisková mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Lékaři uvidí, kdo z jejich pacientů nejeví o vakcínu zájem

Do očkování proti covidu se zapojí 3500 praktiků z přibližně pěti tisícovek. Jak už Seznam Zprávy uvedly minulý týden, informatici ze zastřešujících centrálních úřadů nyní ladí software.

Doktoři mají nejpozději v pondělí dostat přístup do očkovacího modulu Informačního systému infekčních nemocí. Přesně tak uvidí, kdo z jejich pacientů už vakcínu dostal, kdo je pouze registrovaný, nebo už má zarezervovaný termín.

Mohou tak oslovit lidi, kteří o očkování ve velkých centrech nemají zájem. Neregistrovalo se více než 200 tisíc lidí nad 80 let, skoro polovina z této nejrizikovější skupiny. Právě na ně chtějí praktici cílit.

Systém také musí zvládat prioritizaci lidí podle metodiky Ministerstva zdravotnictví, která určuje pořadí očkovaných ve skupinách podle věku či profese. „Finišujeme právě v tom, aby systém uměl rozlišovat jednotlivé skupiny. Řešíme i povolání, protože v dalších etapách přijdou na řadu třeba profese z kritické infrastruktury a podobně,“ vysvětlil už dříve vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Praktici také s vedením ministerstva a centrálním řídicím týmem řeší detaily distribuce do krajů, aby byly příděly spravedlivé. V každém regionu bude vedle krajského koordinátora očkování fungovat protějšek od praktiků. „Snaha je vytvořit autonomní systém, který dobře eviduje poptávku. Tedy aby nikomu nehnily vakcíny v ledničce, ale aby to nevyžadovalo tolik lidské práce a přerozdělování,“ dodal Šonka. Zdůraznil, že zaměstnanci z Ústavu zdravotnických informací a statistiky dělají maximum, aby technologické zázemí očkovací akce od března správně fungovalo.

Reklama

Doporučované