Hlavní obsah

Každý sedmý nakažený nad 80 let umírá. Přes 30 tisíc lidí koronavirus překonalo

Foto: Profimedia.cz

Poprvé počty nově nakažených ve světě překonaly počet nově nakažených v Číně.

Reklama

Většina evropských zemí se potýká jen s několika případy koronaviru. Počet vyléčených dále stoupá rychleji než počet nově nakažených.

Článek

Ze všech evropských zemí počet nakažených výrazně stoupá pouze v Itálii, kde v současné době úřady evidují přes 450 nakažených. Nejrozšířenější je virus v Lombardii a Benátsku, první případy se však objevily i na jihu země. Na Sicílii a v regionu Marche se přitom jedná o jednotlivé případy. V Itálii v souvislosti s virem zemřelo 12 lidí, podle šéfa civilní ochrany Angela Borrelliho však šlo o pacienty staršího věku, u kterých byl koronavirus jedním z několika závažných zdravotních problémů.

Tomu odpovídají i statistiky, kdy v případě, že virus napadne člověka, jenž nevykazuje další zdravotní komplikace, není úmrtnost ani jedno procento. Dosavadní mortalita viru tak je necelých 15 % u osob nad 80 let, s nižším věkem však prudce klesá – u sedmdesátníků se jedná o 8 %, šedesátníků 3,6 % a padesátníků 1,3 %. V nižším věku pak nedosahuje ani půl procenta, nejsou ani známy případy, že by zemřelo dítě mladší deseti let.

Nejvíce vyléčených pacientů je momentálně v Německu, kde na virus nikdo nezemřel a z 27 nakažených se zatím 15 vyléčilo.

Ze všech osmnácti zasažených zemí jen u pěti přesahuje počet případů číslo deset. Většina zemí se potýká s jedním až třemi potvrzenými nakaženými.

Už několikátým dnem v řadě je také počet vyléčených vyšší, než byl počet nově nakažených. V noci z 26. na 27. února bylo zaznamenáno přes 2,5 tisíce uzdravených.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara se počet případů s lehkým průběhem pohybuje okolo 80 %. „Já si osobně myslím, že až se to na konci trochu uklidní a bude prostor to analyzovat, tak ten poměr bude možná i 95 : 5. To znamená, že jen 5 % má těžký případ, o kterém víme, 95 % případů se může pohybovat nebo být v karanténě s lehčí formou,“ řekl docent v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované