Hlavní obsah

Každý třicátý Londýňan má covid. Starosta města vyhlásil stav ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Londýnské sanitky nestíhají. Řeší až 8000 žádostí o pomoc denně.

Reklama

aktualizováno •

Starosta Londýna Sadiq Khan v pátek vyhlásil stav ohrožení. Tamním nemocnicím hrozí totální přetížení, pokud lidé nezůstanou doma. Nákaza se v hlavním městě Velké Británie šíří nekontrolovaně, jeden z 30 Londýňanů má koronavirus.

Článek

Khan rovněž varoval, že nemocniční lůžka dojdou v hlavním městě během následujících týdnů, pokud nebudou okamžitě přijata nová opatření k zastavení drastického šíření nákazy.

Velkou Británii sužuje od prosince nová, nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2.

„Situace v Londýně je kritická. Šíření viru je nekontrolované,“ prohlásil starosta. „Jeden z 30 Londýňanů má covid-19. Pokud okamžitě nezasáhneme, náš (systém veřejného zdravotnictví) NHS bude zahlcen a zemřou další lidé,“ uvedl Khan na Twitteru.

V některých částech Londýna je podle Khana situace ještě horší. V nemocnicích je nyní o 35 % více pacientů s covidem než během vrcholu pandemie na jaře a existují obavy, že počet hospitalizací bude i nadále stoupat. Sanitky musí podle Khana řešit až 8000 žádostí o pomoc každý den, což je zhruba o 2500 žádostí více, než je běžné. Požádal proto Londýňany, aby neopouštěli své domovy, pokud to není nezbytně nutné.

Podle britského vládního webu zemřelo v Londýně na nemoc covid-19 během posledních tří dnů téměř 500 lidí. Aktuálně je v londýnských nemocnicích přes 7000 pacientů s pozitivním testem na SARS-CoV-2, přičemž přes 900 z nich potřebuje plicní ventilátor. Každý den přijmou zdravotní zařízení kolem 800 nových pacientů s koronavirem.

Agentura Reuters připomíná, že stav ohrožení byl v Londýně naposledy vyhlášen při požáru věžového domu Grenfell Tower v roce 2017 a během teroristických útoků na londýnských mostech Westminster Bridge a London Bridge v roce 2017.

Mimořádný stav je definován jako situace „nad rámec běžného provozu, která bude pravděpodobně zahrnovat vážnou újmu, poškození nebo narušení lidských životů, dobrých životních podmínek, základních služeb, životního prostředí či národní bezpečnosti“. Ve stavu ohrožení nemohou záchranné složky garantovat jejich obvyklou úroveň reakce na žádost o pomoc, píše BBC. Tento mimořádný stav také znamená, že bude přijata sada krizových opatření, a to buď některou ze záchranných složek, nebo správou města.

V praxi to bude podle britského deníku The Sun nejspíš vypadat tak, že dojde k přesunu finančních a dalších zdrojů a do situace v Londýně se vloží britská vláda. Do stavu pohotovosti byla rovněž uvedena polní nemocnice státního systému zdravotní péče NHS, která pacientům sloužila na jaře.

Khan už měl požádat britského premiéra Borise Johnsona o finanční pomoc Londýňanům, kteří se musí izolovat, a údajně také žádá uzavření náboženských center či zavedení povinného nošení roušek na veřejnosti, a to i ve venkovních prostorách, informuje skotský deník The National.

Velká Británie se v posledních dnech potýká s masivním šířením nákazy. Země v pátek zaznamenala nejvyšší denní bilanci mrtvých i nakažených od začátku pandemie covidu-19. Obětí koronaviru přibylo 1325, případů nákazy přes 68 000.

Reklama

Doporučované