Hlavní obsah

Jak probíhal hon na střelce z ostravské nemocnice? Detaily popisuje policejní šéf

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor s ředitelem moravskoslezské policie Tomášem Kuželem o událostech v ostravské nemocnici. Hovoří o tom, jak policie pátrá po motivech střelce, který zabil šest lidí. Jak policii pomohly k rychlému dopadení pachatele sociální sítě a jak ji lidé přivedli na stopu. Zmiňuje se i o tom, s kolika lidmi odpovídajícími popisu pachatele policie pracovala.

Článek

Policie na místě činu s ohledáním skončila. Máte nějaká zjištění, která můžete prezentovat?

Ohledání místa činu máme hotové, uvolnili jsme fakultní nemocnici pracoviště. Teď bude následovat samotné vyšetřování, máme několik verzí, co se týče motivu. Ty musíme podrobně prověřit, protože je to pro nás důležité nejen k dokreslení celého příběhu, ale i z hlediska prevence. Jestli tam není moment, kdy se celé záležitosti dalo zabránit.

Máte jasněji o tom, jak přesně se incident odehrál?

Nerad by ten příběh popisoval. Jednak je to velmi bolestivé pro příbuzné obětí, je to velmi bolestivé i pro nemocnici. Nicméně už jsme si udělali poměrně věrohodný obrázek o tom, jak se ten skutek odehrál.

Můžete ale například říci, jak dlouho střelba trvala?

Velmi krátce.

To znamená desítky vteřin?

Dejme tomu.

Oběti zůstaly tedy v čekárně?

Bez komentáře, prosím.

Můžete potvrdit, že pachatel byl nějak s nemocnicí spojený? To znamená, že se třeba tady léčil, že si nevybral cíl úplně náhodně?

To je spíše otázka na lékaře a nemocnici, ne na policii. Nicméně policie bude zkoumat i to, co jste teď řekl.

To znamená, že se tady léčil?

Budeme zkoumat, jestli se zde léčil, ano.

Jak vám pomohly k odhalení pachatele sociální sítě?

Velmi. Já jsem se v jednu chvíli ocitl v situaci, kdy jsme z vytěžení kamer zjistili, co to je za člověka. Ne, kdo to je, ale jak vypadá, co má na sobě, kam odchází. Byl to nebezpečný pachatel, i pro veřejnost. Museli jsme udělat velmi rychlé kroky k tomu, abychom takového jedince eliminovali. Tak jsme využili sociálních sítí a bylo jen otázkou okamžiku, kdy se nám podaří dostat potřebnou informaci, že někdo viděl toho člověka nebo jeho vozidlo, které jsme přesně specifikovali včetně SPZ.

Můžete konkrétněji popsat, jak vás tedy lidé navedli k pachateli?

Dostali jsme poměrně hodně informací a oznámení na linku 158, že lidé viděli muže se zbraní a že se tam pohybovalo podobné vozidlo. A samozřejmě jsem měli informace i z okolí blízkých osob pachatele. Obdrželi jsme relevantní informace ne, kde ten člověk je, ale informace, podle kterých jsme potom upřesnili pátrání. Pak vrtulník během jednotek minut zaznamenal vozidlo pachatele.

Kolik lidí v červené bundě jste zadrželi?

Nejde o to, kolik lidí v červené bundě jsme zadrželi, ale s kolika lidmi odpovídajícími popisu jsme pracovali. Nedovedu si představit, že by policista, jenž po této události vidí v blízkosti fakultní nemocnice osobu odpovídající popisu, nějakým způsobem nezakročil. Každý, který odpovídal popisu, mohl být podezřelý. A my přece nemůžeme vystavovat společnost riziku, že bychom jen kvůli nějaké imaginární ochraně osobnosti nezatkli vraha. To nejde, to nejde.

S kolika takovými lidmi jste tedy pracovali?

S několika lidmi, nebudu zatím upřesňovat.

Můžete říct, jestli to bylo třeba víc než pět?

Myslím si, že ne.

Vy jste se o té události dozvěděli v úterý v 7:19. Co jste v tu chvíli řešil?

První policejní hlídka byla na místě zhruba za tři minuty. Já jsem se o střelbě dozvěděl ještě před jejím příjezdem asi minutu poté, co byla událost nahlášena na linku 158. Okamžitě jsem se vydal na místo, začal se organizovat řídící štáb, to znamená lidé, které při takové události potřebuji. Kriminální policii, výjezdovou skupinu, zásahovou jednotku, speciální pořádkovou jednotku, vrtulník. S panem policejním prezidentem jsme řešili nasazení celorepublikových útvarů, takže začátek byl velmi hektický. Rozkaz stíhal rozkaz, prostě velký šrumec.

Kdy se dostali zdravotníci na místo střelby a začali poskytovat pomoc?

Ve chvíli, kdy dorazila první policejní hlídka, už pachatel místo opustil a zdravotníci začali ošetřovat poškozené. Bylo to v podstatě hrdinství, nedbali na vlastní bezpečnost. V tu chvíli tam přichází policie, dělá režimové opatření, zároveň se začíná takzvaně čistit prostor, to znamená prohledávat, jestli tam ten střelec ještě není.

Proč jste se rozhodli, že nasadíte zásahovku a pak i Útvar rychlého nasazení?

Rozhodli jsme se tak okamžitě, zásahová jednotka vyjíždí k podobným událostem automaticky, tak je nastavený systém. O vyslání URNY jsem se dohodl zhruba minutu a půl či dvě minuty po tom, co jsem se dozvěděl o události, s panem policejním prezidentem. Nevěděli jsme ještě, jestli je jeden pachatel nebo je jich víc. Nevěděli jsme, kde jsou. Taky se mohlo stát, že bychom je někde týden hledali nebo stíhali, a potom URNA má svoje místo.

Útok v ostravské nemocnici je jistě mimořádná událost. Jaké síly a kolik lidí policie do zásahu proti střelci nasadila?

Nemám to spočítané, ale když řeknu číslo 100, 150, určitě nebudu daleko od pravdy, možná jich bylo i o něco víc. Odpovídá to tomu, že šlo o velmi závažnou událost. Když máte na místě nejdříve tři, pak čtyři a potom šest mrtvých lidí, tři zraněné a z toho dva těžce, je to velmi vážná situace. Svědčí o tom i to, že informace přebírala média téměř z celého světa, nejenom z Evropy. Nasadili jsme všechny síly a prostředky, které v tu chvíli policie měla k dispozici.

Už jste si nějak celý zásah policie vyhodnotil?

Když rozebíráte jakoukoliv akci, zjistíte, že se něco mohlo udělat lépe. Ale v tu danou chvíli, kdy řešíte tu situaci, se to posuzuje jinak. Když ještě nevíte o té události vůbec nic, v podstatě velmi improvizujete, hledáte a chytáte se každé informace, prověřujete každou informaci, která by mohla vést k pachateli. To jsou ty momenty, kdy se rozhoduje o tom, zda budete úspěšní nebo ne.

Podívejte se na rozhovor s ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem

Rozhovor s ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím HavrlantemVideo: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované