Hlavní obsah

Každých 30 sekund zemře v rozvojové zemi člověk na nemoc způsobenou znečištěním z odpadu

Nová studie varuje, že každých 30 sekund zemře v rozvojové zemi jeden člověk na nemoci způsobené odpadky.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

V nové studii vyšlo najevo, že každých 30 sekund umírá v rozvojové zemi člověk na nemoc způsobenou znečištěním z odpadu. Zejména ti, kteří žijí v blízkosti skládek, jsou vystavováni nebezpečí malárie nebo rakoviny.

Článek

Odpadky způsobují smrt jednoho člověka v rozvojových zemích každých 30 sekund, tvrdí mezinárodní studie.

Známý britský přírodovědec Sir David Attenborough upozornil pro SkyNews: „Výsledky této studie jsou jedny z prvních, které upozorňují na dopady plastových odpadků nejen v přírodě, ale také u lidí, již žijí v těch nejchudších oblastech.”

Po celém světě podle studie téměř dvě miliardy lidí netřídí odpad, který se snadno dostane do řek a moří, kde se právě nemoci šíří ještě snadněji. Říká to studie Institute of Development Studies, WasteAidu a charitativní společnosti Fauna & Flora International.

V rozvojových zemích, kde se vyskytují obří skládky, se místní snaží zbavit odpadu jeho pálením. Do vzuduchu se ale skrze kouř dostávají nebezpečné zplodiny. V těchto zemích zplodiny z pálených plastů znečišťují ovzduší více než dopravní prostředky.

Výzkum vyzývá hlavně velké korporáty, jako je Coca-Cola, Nestlé nebo PepsiCo, aby zásadním způsobem přehodnotily své byznys plány a začaly se zajímat o dopady produkce plastů.

„Potřebujeme, aby se ti, kteří to způsobili, postavili problémům čelem, a také mezinárodní spolupráci hlavně v oblastech, které jsou nejvíce poškozeny,” dodal Attenborough.

Reklama

Doporučované