Hlavní obsah

Každých třicet minut se někdo pokouší v Mexiku navrtat potrubí. Počet obětí výbuchu stoupl na 85

Výbuch benzinového potrubí v Mexiku.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Místo tragédie navštívil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. V rozhovoru s místními médii slíbil, že bude prosazovat politiku proti krádežím paliva, dokud nebudou vymýceny.

Článek

Bilance smrtelných obětí pátečního výbuchu a následného požáru poškozeného palivového potrubí ve středním Mexiku stoupla 85. Dalších 58 lidí zůstává v nemocnicích. Lidé se popálili, když se snažili snažili naplnit kanistry unikajícím benzínem kanystry. Zhruba 65 zasažených se stále pohřešuje. Podle zpravodajského webu NBC aktuální čísla sdělil mexický ministr zdravotnictví.

Státní ropná společnost Pemex uvedla, že příčinu výbuchu, který se stal v noci na sobotu, vyšetřuje. Původně tvrdila, že exploze vznikla následkem navrtání potrubí. Poté, co Pemex poruchu potrubí zjistil, přijeli na místo vojáci. Krátce před výbuchem se ale stáhli, aby se vyhnuli problémům, protože na místě byly stovky lidí. Na sociálních sítích se objevila videa, ukazující, jak si lidé plní kanystry za denního světla a za přítomnosti ozbrojených sil, což vyvolává otázky, proč úřady důrazně nezasáhly.

Podle úřadů by náklady na léčbu a náklady spojené s pohřbem obětí měly platit ze státních peněz. Část ze zraněných byla převezená do USA, konkrétně do jedné z texaských nemocnic.

O tom, že si neštěstí vyžádalo 85 mrtvých, informoval mexický ministr zdravotnictví Jorge Alcocer Valera. Jde o jednu z nejhorších podobných explozí za poslední léta v zemi, která se dlouhodobě potýká s krádežemi z palivových potrubí. Někteří lidé podle agentury AFP vidí příčinu tragédie právě v nedostatku paliva.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzínu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzín rozvážejí cisterny.

„Mohla to být sabotáž, i nadále vyšetřujeme a vyslýcháme podezřelé, kteří provozují ilegální aktivity. Nevylučujeme žádné možnosti. Vyšetřování probíhá pod vedením generálního prokurátora,“ řekl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador před časem vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády jejich zloději v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy korun ). Pemex tvrdí, že v posledních letech se v průměru každých 30 minut někdo pokouší navrtat potrubí. Řada čerpacích stanic v mnoha místech země má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé kolony aut i lidí s kanystry.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

Reklama

Související témata:

Doporučované