Hlavní obsah

Kde by se mohlo inspirovat hnutí ANO

Foto: Profimedia.cz

Z demonstrace proti vysílání polské veřejnoprávní televize v lednu 2019.

Reklama

Článek

Složky na radní nás přibližují polskému „ideálu“ veřejnoprávních médií. Poslechněte si nebo přečtěte glosu Filipa Harzera.

Po odhalení estébáckých kádrových profilů, které má na svědomí poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec, už víme, jak se v Česku vybírají členové mediálních rad kontrolujících veřejnoprávní média.

Hnutí ANO se přitom mohlo inspirovat rovnou kousek za našimi hranicemi. Naši sousedé v Polsku totiž už dávno veřejnoprávní média dovedli k dokonalosti. Tedy ke svému ideálu dokonalosti. Ředitelem veřejnoprávní Polské televize byl donedávna Jacek Kurski – bývalý poslanec vládnoucí strany Jarosława Kaczyńského. A přímo v Kaczyńského kanceláři slavil i volební vítězství konzervativců.

V médiu provedl rozsáhlé personální čistky a zpravodajství změnil v tupou prvoplánovou provládní propagandu, za kterou by se nemuseli stydět ani v Severní Koreji. Televize navíc od vlády dostává v posledních letech miliardy přímo ze státního rozpočtu. Jen letos je to v přepočtu 12 miliard korun.

Spolehlivý ředitel Kurski teď ale ve funkci končí. Jak to? Znelíbil se prezidentovi Andrzeji Dudovi. Tomu prý mimo jiné vadí, že televize neukazuje první dámu v dobrém světle. Prezident sice nemá podle zákona na personální obsazení funkce žádný vliv, dal si ale podmínku: Pokud ředitel nepůjde, 12 miliard nepodepíšu.

A tak se Jacek Kurski během pár hodin poroučel dveřmi, aby se hned po prezidentově podpisu finanční injekce vrátil oknem. Stal se totiž poradcem vedení televize a přechodným ředitelem je jeho známý. V Polsku si na tuhle situaci už tak nějak zvykli. My bychom si na estébácké složky zvykat neměli. Skutečně veřejnoprávní média si v Česku musíme hýčkat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku.

Každý den v sekci Audio.

Reklama

Související témata:

Doporučované