Hlavní obsah

Kde je hranice zábavné sportovní show? Blikající světla extraliga Chomutovu zakázala

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vedení hokejové extraligy zakázalo Pirátům Chomutov při předzápasové show používat v moderní aréně stroboskopy.

Reklama

Současný hokej, to nejsou jen krásné akce, góly a emoce. Profesionální sport se stává také stále větší kulturní show. V zákulisí hokejové extraligy teď hoří spor o tom, kde má zábava hranice. Vedení soutěže zakázalo Chomutovu, aby před utkáním v aréně používal stroboskopy.

Článek

Z reproduktorů se ozývá tvrdá muzika, nad ledem šlehají plameny a mezi nimi nažhavení hráči vjíždějí na hrací plochu, kterou zdobí i bohatá světelná show. Takhle to v Chomutově posledních pár let vypadalo před každým extraligovým zápasem. Před tím dalším musí Piráti líbivou zábavu oklestit.

Proč? Jejich světelná show nenašla pochopení u vedení Tipsport extraligy. Její šéf Josef Řezníček do kanceláře vedení klubu adresoval nařízení, jenž zakazuje používat stoboskopy. Vedení klubu rozhodnutí nechápe. Našli se ale i tací, kteří za ním stojí.

Kde je tedy hranice správné sportovní show?

To, jak má vypadat doprovodný program hokejového zápasu, až dosud nikdo v Česku nereguloval. Aby také ano, když jsou v nejvyšší české soutěži stále stadiony, na kterých je problém vůbec zhasnout světla. Zásah proti Chomutovu, který přišel až osm let po otevření moderní arény a více než třech stovkách odehraných zápasů v ní, proto nejen na sociálních sítích vyvolal mezi fanoušky diskuze.

Vše odstartovala zdánlivě nevinná poznámka rozhodčích po únorovém utkání v Litvínově, které nejprve vůbec nikdo nevěnoval pozornost. Sudí do zápisu uvedli doslova: „V předzápasovém programu na ZS v Chomutově je používáno stroboskopové světlo, které je namířeno do prostoru ledové plochy. Toto by mohlo způsobit zdravotní problémy.“

Poznámkou se však následně začal zabývat ředitel soutěže Řezníček a z kraje týdne do Chomutova zaslal nařízení, jenž Pirátům stroboskopy v hale zakazuje. Seznam Zprávy mají znění celého nařízení k dispozici – proč tedy světla na ledovou plochu blikat nesmějí?

„Je na místě konstatovat, že stroboskopové světlo je efektem, u něhož byl jednoznačně prokázán negativní vliv na zdraví osob trpících epilepsií. Současně je nezbytné uvést, že přestože, jak tvrdíte, váš klub nedostal zpětnou vazbu ohledně nevhodnosti používání tohoto typu světla, vedení ELH tyto stížnosti eviduje, kdy je celkem pochopitelně upozorňováno na negativní následky jeho používání (krátkodobá nevolnost, zhoršení vidění apod.) i u osob, kterým epilepsie diagnostikována nebyla, zvláště pak v situacích, kdy jsou účinky používání tohoto typu světla znásobovány jak potemnělou halou, tak též odrazem blikajícího světla od čerstvě připravené hrací plochy,“ píše se v textu.

Anketa

Souhlasíte se zákazem používat během předzápasových show stroboskopová světla?
Ano
44,4 %
Ne
55,6 %
Celkem hlasovalo 1528 čtenářů.

Vedení klubu se přitom brání: Nové moderní haly se prý staví proto, aby právě takovou show umožňovaly. Zrušit světelné efekty je prý krokem deset let zpátky. Veřejně rozhodnutí kritizoval i současný náměstek primátora města Chomutov a dřív marketingový a obchodní ředitel Pirátů David Dinda. Ten se do Řezníčka opřel na Twitteru.

„Dokud budete takhle debilně rozhodovat, můžete ty Hokejový fóra dělat každý půlrok a stejně to bude úplně k ničemu. Tohle je fakt tragikomedie a výsměch ředitele extraligy všem, kteří se snaží o to, aby hokej byl taky trochu zábava,“ napsal Dinda. Fanoušci mezitím v jiných vláknech sdílejí videa z podobných zápasových show nejen v zámořské NHL, kterou se Piráti snaží napodobit, ale také třeba v extraligovém Liberci.

Faktem ale je, že se našli i obhájci Řezníčkova rozhodnutí. A to dokonce přímo z řad extraligových hokejistů. Jeden z nich se sám přihlásil autoru tohoto textu. „Několika hráčům, včetně mě, se z toho dělá nevolno. Já se tam třeba snažím mít při nástupu hráčů na led zavřené oči. Takže za mě: Já jsem za zrušení rád. Jestli je to rozhodnutí správné nebo ne, to hodnotit nechci. To nechám na vás,“ napsal jeden z extraligových hráčů Seznamu.

Předposlední tým tabulky hraje nejbližší domácí utkání v pátek s Pardubicemi. Zda bude klub nařízení vedení ligy respektovat a stroboskopy nevyužije, se teprve rozhodne. „Je to celé čerstvé, navíc hrajeme venku. Porada ohledně zápasového programu nás teprve čeká, takže bych nerad předbíhal,“ podotkl tiskový mluvčí klubu Libor Kult. „Sedneme si a zvážíme všechny možnosti,“ řekl serveru idnes.cz.

Reklama

Doporučované