Hlavní obsah

Kde je úcta k člověčenství? Populismus nevyřešil nikdy nic. Dagmar Pecková o uprchlících, Babišovi i shánění peněz

Podívejte se na rozhovor s Dagmar Peckovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Kdybych se bála vystoupit proti ANO, tak bychom byli tam, kde před třiceti lety,“ říká operní pěvkyně, která v Chrudimi zahajuje další ročník svého festivalu Zlatá Pecka a doufá, že jí komunální volby napříště nepostaví do cesty politickou překážku.

Článek

Světově proslulá mezzosopranistka, která zpívala v operních domech v Anglii, Německu, Americe i Japonsku, opustila svět oper a už několik let se věnuje svým vysněným projektům.

„Ty dramatičtější role pro můj hlas je možné zpívat tak do padesáti, dvaapadesáti,“ říká zcela otevřeně Dagmar Pecková ve Výzvě. „Takže jde o to, co já bych měla v opeře ještě dělat. Mou zahraniční agenturou mi bylo sděleno, že nazrál čas na babičky, na tetičky, na královny… Co já bych tam na tom jevišti dělala jako stařenka se svými 160 centimetry, svou vizáží a svým pohybem? Kdybych neměla co jiného na práci, tak ohnu hrb a dělám, co mi řeknou, ale já mám takové šance, že k tomu nemám důvod.“

Loni připravila sérii sedmnácti kabaretních představení na hudbu Kurta Weilla v pražské Lucerně, následně zahájila svůj festival Zlatá Pecka v Chrudimi s ústředním tématem Carmen. V neděli 26. srpna začíná druhý ročník festivalu, tentokrát s antickým motivem, Offenbachovou Krásnou Helenou a novou činoherní hrou Smaragdová destička.

Festival dala dohromady Dagmar Pecková s chrudimským starostou Petrem Řezníčkem, kandidujícím i v letošních volbách za Starosty a nezávislé. Ve Výzvě přišla řeč i na to, nakolik mohou zamíchat kartami letošní komunální volby a případný větší vliv hnutí ANO a komunistů, proti nimž Pecková výrazně vystupuje. V dubnu například zpívala hymnu na Václavském náměstí na demonstraci proti Andreji Babišovi.

„Oproti Tomáši Klusovi se proti tomu vyhraňuji daleko míň. Tomáš je velmi odvážný člověk, že do toho šel,“ zmiňuje Dagmar Pecková nedávnou Klusovu výzvu k bojkotu kulturních akcí, spojených s Babišovým Agrofertem.

V další části Výzvy se mluví o shánění peněz na festival a nahrávání nových CD, zkoušení nové divadelní hry i o tom, proč je Dagmar Pecková ráda, že za ní na festival do Chrudimi nepřijede manžel a děti z Německa, kde rodina trvale žije.

Popisuje i zkušenost s lidmi z uprchlického tábora v sousední obci, odmítá vyvolávání strachu z nich a vrací se k tomu, že i ona se vlastně považuje za ekonomického uprchlíka.

„Když se otevřely hranice, každý koukal, jak se dostat do Západního Německa, Anglie, Ameriky, Japonska. Objela jsem celý svět, všude jsem měla úspěchy, těmi svými dvěma hlasivkami jsem si vydělala dost peněz, takže myslím, že jsem na tom ekonomicky více méně participovala,“ říká s nadsázkou Dagmar Pecková.

Na záznam celého rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované