Hlavní obsah

Kde ještě uslyšíte volání divočiny? Celých 70 % divoké přírody se rozkládá na území pouze pěti států

Většina plochy nedotčené přírody se rozkládá na území pěti států.Video: Šimon Felenda, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Vědci zveřejnili studii, která ukazuje, že 70 % divoké přírody se rozkládá na území pěti států. Jsou jimi Kanada, USA, Brazílie, Rusko a Austrálie. Data uveřejnili výzkumníci před konferencí v Egyptě, která se bude věnovat ochraně různých biologických druhů.

Článek

Tři čtvrtiny světové divočiny se rozkládají na území pěti států. Informaci přinesla studie od University of Queensland a organizace, která se věnuje životnímu prostředí, Wildlife Conservation Society. Zmapovala území nedotčená člověkem a zjistila, že většina z nich se nachází v Kanadě, Austrálii, Brazílii, Rusku a v USA.

Podle výzkumníků je nezbytné, aby světoví lídři okamžitě zahájili jednání, která povedou k ochraně nedotčených území. Data na veřejnost vyplula před konferencí „Convention on Biological Diversity”, která se odehraje během listopadu v Egyptě. Národy zde budou jednat o ochraně životního prostředí a plánu, jež povede k uchránění biologické různorodosti. V platnost by měl vstoupit do roku 2020.

Data ze svého výzkumu vynechávají Antarktidu a místa nesousedící s žádným z národních států. Zpráva přichází poté, co tým vědců v roce 2016 zveřejnil, že 77 % pevniny (vyjma Antarktidy) člověk již stačil modifikovat. Lidské zásahy se týkají rovněž 87 % oceánu. Hlavní autor výzkumu, James Watson, údaje z roku 2016 označuje za první analýzu svého druhu na světě.

„Nyní, o dva roky později, jsme vytvořili globální mapu. Ta ukazuje na oblasti, v nichž divočina zůstala. V místech bez volné přírody bychom se měli ptát, kdo je za to zodpovědný?” řekl Watson.

Rovněž dodává, že je možné, aby lidstvo divokou přírodu vymýtilo úplně. „Všechny národy musí do těchto oblastí přestat zasahovat.” Výše zmíněných pět států by mělo v tomto trendu být lídry.

Reklama

Doporučované