Hlavní obsah

Kde jsou teď největší ohniska koronaviru? Na třetí místo se dostala Indie

Foto: Profimedia.cz

Druhá nejlidnatější země se potýká s prudkým nárůstem koronaviru.

Reklama

Evropská čísla naznačují, že na starém kontinentu pandemie nového typu koronaviru pomalu ustupuje. Indie se dostala na třetí místo v absolutním počtu nakažených obyvatel.

Článek

Nejvíce nakažených stále hlásí Spojené státy s necelými třemi miliony potvrzených případů. Druhá Brazílie eviduje téměř o polovinu méně s více než 1,5 milionu nakažených. V Americe se přitom šíří rychleji než kdy dříve. Poslední čtyři dny měření zaznamenala denní nárůst přesahující 50 tisíc nových případů za den.

Ve Spojených státech je také největší množství úmrtí spojených s nemocí covid-19. Zemřelo 132,5 tisíce lidí, v druhé Brazílii je toto číslo necelých 65 tisíc.

Přehled nejnakaženějších zemí uzavírají i dvě evropské, Velká Británie a Itálie.

Pořadí zemí se však změní, pokud přepočítáme počet nakažených na milion obyvatel. Ze zemí, které mají přes 5 milionů obyvatel (u menších tento přepočet ukazuje extrémní čísla i při malém počtu nakažených), je první Chile. USA jsou čtvrté a Brazílie šestá. V deseti nejpromořenějších zemích se z Evropy objevuje také Švédsko a Španělsko. Druhá zmíněná země je navíc sedmá v celkovém počtu zemřelých v souvislosti s koronavirem.

Legenda ke grafu nakažených na jeden milion obyvatel

- Graf ukazuje pořadí pouze u zemí s populací přesahující 5 milionů obyvatel

- Číslo v závorce ukazuje pořadí v celkovém žebříčku všech zemí

V absolutních počtech aktivních případů pak zcela dominují Spojené státy, které mají více než trojnásobek oproti druhé Brazílii. Naopak v této kategorii již evropské země nejsou. Francie se 60 tisíci je až dvanáctá, Belgie s 33 tisíci patnáctá.

Česká republika je v počtu nakažených na milion obyvatel na 82. místě, v počtu zemřelých vztažených k velikosti populace jsme pak 75. V testování v přepočtu na milion obyvatel jsme 49. s více než 53 tisíci testů na milion obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované