Hlavní obsah

Kde nejvíc vydělat na investici do bytu? Na Prahu zapomeňte

Foto: Seznam Zprávy/Mapy.cz

Severočeský Chomutov kraluje z pohledu výhodnosti investice do bytu.

Reklama

Chomutov, Ústí nad Labem, Karviná. Investorským rájem nejsou velká města opěvovaná turisty, ale chudší sever Čech a Slezsko, ukázal nový žebříček.

Článek

Pro mnohé možná překvapení. Kdykoli se mluví o nemovitostech, objevuje se Praha s astronomickými cenami bydlení na prvních místech. Z pohledu investic do bytů se ale v nejlepší desítce vůbec neobjevila.

Mnohem zajímavější z hlediska zhodnocení jsou města především na severu Čech a v Moravskoslezském kraji, ukázal nejnovější žebříček společnosti Valuo zveřejněný v časopisu Forbes.

Pokud má někdo přebytečný milion korun, našponované akcie mu nevoní a poohlíží se po vhodné nemovitosti, neměl by jeho pozornosti uniknout Chomutov. Průměrný čtyřicetimetrový byt ve statutárním městě v Ústeckém kraji se prodává za 775 tisíc korun, přičemž lze počítat s ročním výnosem přes deset procent.

Na severu Čech se totiž byty stále prodávají dost pod cenou a v následujících letech tak slibují skokové zhodnocení. Ještě před lety to bylo jinak. V popředí investorského zájmu byla Praha, České Budějovice nebo Hradec Králové.

Prvních pět příček žebříčku dnes patří městům na severu Čech a ve Slezsku. Po Chomutově se nejvíce vyplatí koupě bytu v Ústí nad Labem, Ostravě, Karviné a ve Frýdku-Místku. Další města najdete v tabulce. Žebříček bere v potaz umístění měst v jednotlivých kategoriích podle velikosti a stavu inzerovaného bytu.

V Chomutově je návratnost investice do bytu devět let, v Karviné jedenáct let a v Ústí nad Labem dvanáct let.

Kde se nejvíce vyplatí investovat do bytu
1.Chomutov
2.Ústí nad Labem
3.Ostrava
4.Karviná
5.Frýdek-Místek
6.Mladá Boleslav
7.Karlovy Vary
8.Jablonec nad Nisou
9.Opava
10.Zlín

Praha se zhruba třicetiletou návratností investice v horní desítce nefiguruje. V hlavním městě se často z nájmu nezaplatí ani hypotéka a pro investici je potřeba počítat spíše s dlouhodobým horizontem a vybrat dobře lokalitu.

Investice do bytů nabízí i v době covidu zajímavou příležitost ve všech krajích. Důvodem je také pomalá výstavba, která omezuje nabídku, a na druhé straně stále levné půjčky na bydlení. Ceny v Praze se v pandemii dokonce dostaly nad sto tisíc korun za metr čtvereční, vyplývá ze srovnání portálu Bezrealitky.

Zatímco cena za metr čtvereční v Praze byla na začátku roku téměř 105 tisíc korun, v nejlevnějším Ústeckém kraji se metr prodával za 25 819 korun a v druhém nejlevnějším Moravskoslezském za 33 145 korun.

Vedle Prahy je ve srovnání Valuo z hlediska návratnosti investice nejméně zajímavé Brno.

Pomalá výstavba

Ceny bytů podle některých realitních expertů stále rostou kvůli nedostatečné nabídce, na níž nese vinu pomalá výstavba. Česká republika se v žebříčku Světové banky umístila na 156. místě ze 190 zemí, pokud jde o rychlost vyřizování stavebního povolení. Problém se přitom netýká jen Prahy.

Urychlení výstavby slibuje nový stavební zákon, který v polovině července schválila Sněmovna, když přehlasovala senátní veto.

Není však jisté, jestli to divoký realitní trh uklidní. „Dokud budou úřady nastaveny tak, aby řízení co nejvíce protáhly, tak se nedočkáme žádné změny. Potom se nemůžeme divit, že ceny nemovitostí neustále rostou a zatím neznají strop,“ myslí si realitní expert Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group.

„Zoufale pomalý proces získávání stavebních povolení rozhodně pomáhá tomu, že aktuální poptávka po novém bydlení výrazně převyšuje nabídku. I proto nevidím v dohledné době šanci na pokles cen,“ dodává Jaroslav Nedvěd z RE/MAX Anděl.

Z dlouhodobého hlediska pak očekává, že poroste nájemní bydlení na úkor vlastnického, protože řada lidí nedosáhne na úvěr kvůli vysokým cenám bydlení a přísným podmínkám bank.

Česká národní banka v červnu poprvé od února 2020 zvýšila základní úrokovou sazbu, která ovlivňuje cenu hypoték v komerčních bankách. Krok by mohla letos zopakovat ještě dvakrát. Půjčky na bydlení proto budou pro lidi méně atraktivní.

Reklama

Doporučované