Hlavní obsah

Kde psal Tolstoj své romány? Tvrdý střet Gazdíka s Filipem o anexi Krymu

Podívejte se na Duel Seznam Zpráv, ve kterém se střetli Petr Gazdík a Vojtěch Filip. Vyměňovali si názory na bezpečnost doma i ve světě.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

V jaké kondici je naše armáda? A jak je na tom policie? A umí stát zajistit svým občanům bezpečnost v reálném i kybernetickém prostoru? A v neposlední řadě, jakou roli hraje Praha v Severoatlantické alianci?

Článek

To je téma v pořadí čtvrtého předvolebního Duelu. Jak se bránit současným hrozbám a jak reagovat na nebezpečí terorismu?

Diskutovat budou předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Zrušme NATO, nebo alespoň ukončeme naše členství, požadují komunisté

Vojtěch Filip tvrdí, že Severoatlantická aliance dlouhodobě selhává, jako například při řešení migrační krize, a že pro Česko už nemá další členství v Alianci smysl. „Česká republika nemůže být nějakým expedičním sborem nějakého vojenského paktu,” obhajoval požadavek KSČM v Duelu Filip.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka je NATO naopak pro Česko momentálně zárukou stability a bezpečnosti nejenom v Evropě - a Praha nemá jinou volbu. „Varšavská smlouva už tady byla a jako bezpečnostní garant Rusko, to už jsme tady také historicky měli a nedopadlo to zrovna dobře. Vojtěch Filip se tady hluboce mýlí,” řekl v Duelu Gazdík.

„Já si nemyslím, že v tom bipolárním světě Varšavská smlouva zklamala, musím říct, že tady se hluboce mýlí kolega Gazdík,” kontroloval Filip. „Já si to nemůžu pamatovat, ale generace lidí, kteří žili v roce 1968, by to viděla jinak,” oponoval mu v Duelu Gazdík.

Větší hrozba je hybridní válka, zatočíme s dezinformacemi - slibují Starostové 

Podle Petra Gazdíka by se Česko mělo především soustředit na nebezpečí šíření dezinformací. „Podle představ STAN by měl vzniknout nový útvar armády, který by měl bojovat s kyberzločiny,” popsal v Duelu plány svého hnutí Gazdík. Podle KSČM není potřeba zřizovat nový útvar a Česko má dost odborníků, kteří umí takovým hrozbám čelit. Nebezpečí kyberprostoru vidí KSČM především v tom, že může dojít k výpadkům energie.

Filip: Dezinformační kampaně vysvětluji sám při interpelacích 

Oba politici prý dostávají od svých voličů e-maily, kde se jich ptají na pravdivost některých informací. Předseda KSČM tvrdí, že se snaží vyvracet objektivní nepravdy především prostřednictvím interpelací v Poslanecké sněmovně. „Je povinností politiků uvádět ty informace na pravou míru. Má zkušenost je, že se na mě obracejí především ženy,” říká Filip.

Hádka o Krym

Oba politici se tvrdě střetli zejména ohledně anexe. Podle Vojtěcha Filipa není možné mluvit o anexi. „Já se vždycky ptám svých kolegů z Evropy, jestli si myslí, že Lev Nikolajevič Tolstoj psal své romány na Ukrajině? Ne, psal je v Jasné Poljaně, která byla součástí Ruska,” hájil svůj postoj Filip. Gazdík ale takový argument nepovažuje za relevantní. „Anexe Krymu byla prostě anexe Krymu, to referendum bylo až poté. Národ, který zažil mnichovskou dohodu, tak ví, o čem mluví,” řekl v Duelu předseda STAN.

Reklama

Doporučované