Hlavní obsah

Britská pošta ovládla nebe. Balíky s testy na covid doručuje dronem

Podívejte se, jak pošta testuje drony a doručuje zdarma až z domova Britů.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dříve lidé spoléhali na holubí poštu, moderní doba opeřence nahradila dronem. Ty opravdu výkonné dokáží na vzdálené ostrovy dopravit metrákové balíky. Ale není to jediná inovace, kterou britská pošta zavádí.

Článek

Britská pošta Royal Mail včera poprvé na delší vzdálenost otestovala doručování pomocí bezpilotního dronu. Letěl více než 100 kilometrů na vzdálené souostroví Scilly, které leží v Atlantickém oceánu jihozápadně od posledního výběžku Cornwallu a kam firma doručuje balíčky velmi obtížně. To ostatně neplatí jen pro poštu, ale i další doručovatele, pro které je obsluha odlehlejších částí Británie komplikovaná – ať už jde o dopis nebo třeba testovací sady na covid nebo ochranné pomůcky.

„Asi každá z doručovatelských firem uzná, že tu s dopravou balíků potřebujeme pomoci,“ vysvětluje Amy Richardsová, pošťačka na souostroví Scilly.

Malý i velký dron s nosností, co zvládne pošťák za den

Pomoc zatím britská královská pošta Royal Mail našla v operátorovi menších dronů Skyports, ale i větších bezpilotních letounů Windracers, které unesou naráz až 100 kilo. Tedy hmotnost obvyklých balíků pro jednoho pošťáka.

Spolupráci financuje vláda a v úvodu se má zaměřit hlavně na ochranné pomůcky a testovací sady. Pro ostrovy, souostroví i vnitrozemí.

Pošťáci doručují balíčky zdarma

Nejrozšířenější kurýrní podnik ve Velké Británii však zavádí i jiné, na své poměry nové služby. Už od března jeho pošťáci na přání vyzvedávají balíky doma u lidí, kteří tak nemusí chodit na poštu. Službu, která obvykle stojí 72 pencí, tedy asi 22 korun, poskytuje až do května bezplatně.

Podle konkurence je to náhrada za Vánoce, kdy firma často nestíhala doručovat bez zpoždění. Pošťáci dočasně zdarma vyzvedávají doma u Britů i věci, které chtějí v rámci reklamace vrátit, což jinak vychází na 60 pencí.

Třetí nejbohatší Čech nejsilnějším akcionářem

Zatímco ještě v úvodu pandemie byl podnik ztrátový a denně prý prodělával i milion liber, jeho akcie za posledních 12 měsíců díky nárůstu online objednávek posílily až o 200 procent a očekává čistý provozní zisk okolo 700 milionů liber, tedy bezmála 21 miliard korun.

Pro zefektivnění provozu se podle analytiků vyslovuje i největší akcionář Royal Mail, kterým je přes investiční fond Vesa Equity se 13 procenty třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský.

Reklama

Doporučované