Hlavní obsah

Speciální odškodňování podvedených lidí z kauzy H-System není namístě, tvrdí šéf insolvenčních správců

Existuje v kauze H-System řešení spravedlivé pro klienty i věřitele zkrachovalé společnosti?Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za normálních okolností by politici neměli zasahovat do insolvenčních řízení. Kauza H-System ale není obvyklý případ, říká šéf Rady expertů Asociace insolvenčních správců a člen předsednictva České advokátní komory Michal Žižlavský.

Článek

Konkurz zkrachovalého projektu dostupného bydlení jménem H-System běží už bezmála dvacet let. Klienti, kteří v něm utopili přes miliardu korun, dodnes čekají na vypořádání. Zatím od správce konkurzní podstaty dostali asi deset procent z vložených milionových částek. Mezitím se změnil i zákon o úpadku.

„Případ H-System je exces. Minimálně, co se týká délky řízení,“ říká ve Výzvě Žižlavský. „Běžný spor mívá dvě strany. Tady je velké množství poškozených klientů, asi tisícovka. Existuje tedy extrémní množství věřitelů, mají své individuální zájmy a navíc vytvářejí koalice. jedna z nich je družstvo Svatopluk,“ vysvětluje šéf insolvenčních správců, proč je případ tak komplikovaný a proč se nedaří dosáhnout dohody přijatelné pro všechny.

Dosáhnout spravedlnosti, kdy by byli uspokojeni věřitelé i klienti zkrachovalé společnosti, bude podle něj obtížné.

„Těch poškozených klientů je mi upřímně líto. Ale nedovedu si představit, že by byl přijat nový zákon o odškodnění klientů H-Systemu. Můžou se obrátit na Ministerstvo spravedlnosti a u něj uplatnit nárok na odškodné,“ dodává. Podle Žižlavského v této kauze došlo už na začátku 90. let k „selhání právního státu“, který nedokázal investice klientů ochránit.

Proč je dokončení konkurzu tak komplikované? Je běžné, že věřitelé čekají na svůj díl peněz tak dlouho? Musí konkurzní správce i v takto vypjatých případech žádat, aby se klienti vystěhovali, aby mohl jejich domy zpeněžit a uspokojit i ostatní věřitele? A má se stát zapojovat do takových kauz?

Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované