Hlavní obsah

Kde se výstavy neruší. V Itálii ukázali první loď z 3D tiskárny

Podívejte se na první loď na světě kompletně z 3D tiskárny.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Tuzemští, ale i mnozí zahraniční pořadatelé festivalů, přehlídek, veletrhů nebo kongresů jsou vlivem koronakrize nuceni své akce rušit. V italském Janově však navzdory všemu odstartoval 60. ročník mezinárodní výstavy lodí.

Článek

Pořadatelům a janovskému regionu generuje výstava lodí obyčejně příjmy až 60 milionů eur. Koronakrize podle tamní Asociace lodního průmyslu (UCINA) srazila tržby odvětví přibližně o 13 procent, do konce roku však čeká zotavení. Výstava je toho důkazem. Koná se i s měsíčním zdržením a přísnými opatřeními. Navíc představila údajně první loď kompletně z 3D tiskárny.

V jakém městě se výstavy neruší?

Opatření v SMS zprávě

Snímače teploty u vchodů, prostornější mola a neustálé dezinfikování. Vystavovatelé čistili své lodě před každým dalším potenciálním kupcem. Prohlídky měli objednané na čas a pořadatelé návštěvníkům navíc předem posílali SMS zprávu s opatřeními a pravidly, která měli dodržovat. Takový byl letošní 60. ročník mezinárodní výstavy lodí v Janově.

„Šlo to velmi dobře, přišlo hodně návštěvníků. O přesných číslech mluvit nebudu, protože chceme zdůraznit spíš změnu v principu naší organizace – nezáleží na kvantitě, ale kvalitě,“ vysvětluje jeden z organizátorů Alessandro Campagna.

Průlom v zakázkách na míru

A právě kvalita pasovala na zlatý hřeb letošní výstavy člun Mambo od italského startupu Moi Composites. Údajně první loď kompletně vytištěná na 3D tiskárně má šest a půl na dva a půl metru. Díky lehkému, ovšem odolnému sklolaminátovému materiálu ale váží jen 800 kilogramů i s navigací a motorem o síle 115 koní.

Pokročilá technologie navíc dovoluje tisknout velikosti, tvary i detaily na míru ve větší míře než kdy dřív. A právě přání zákazníka je teď pro tvůrce lodi i jeho partnery, známé značky v oboru jako Autodesk, Catmarine nebo Confindustria Nautica, svaté.

TOP 5 superjacht s nejdražším týdenním nájmem. Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované