Hlavní obsah

Kde se vzala pomlázka a pohanské zvyky Velikonoc? Jsou to svátky křesťanů, Židů i nevěřících, říká kněz

Kněz Jan Jandourek o pohanských zvycích a významu Velikonoc v současnosti.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velikonoce jsou nejdůležitějším svátkem křesťanů v roce. Slavily se ale mnohem dřív například v judaismu. Svátek jara si připomínali i Slované nebo Germáni a symboly dnešních Velikonoc najdeme už ve starověku.

Článek

„Židé slavili vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví, pohané zase návrat jara. Pro křesťany je ten svátek ale nejdůležitější v tom, že připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista, tedy to, co vlastně symbolizuje křesťanskou víru,” říká kněz Jan Jandourek.

K symbolům Velikonoc patří třeba beránek, kříž, vajíčko nebo mléko s medem. Některé z nich - konkrétně mléko a med - ale najdeme také v řecké nebo egyptské mytologii. Zeus měl být jako mladý krmen mlékem a medem, egyptský bůh Amon-Re má slzy, ze kterých se zrodili lidé a které symbolizují med nebo včely. Jeho manželka Hathor je kraví bohyní mléka.

Také některé zvyky Velikonoc, jak je známe dnes, pocházejí ještě z dob před naším letopočtem. „Třeba pomlázka je vlastně pozůstatkem oslav plodnosti,” říká Jan Jandourek.

Česko patří podle několika průzkumů k nejateističtějším zemím v Evropě. Přesto u nás přetrvávají tradiční zvyky a oslavy, zvláště na vesnicích.

Proč vlastně věřících v Česku ubývá, když v sousedním Polsku, které má také komunistickou minulost, se ke křesťanství stále hlásí drtivá většina obyvatelstva? Na tuto i další otázky najdete odpovědi v rozhovoru s Janem Jandourkem u tohoto článku.

Víkendové rozhovory se vysílají v sobotu i v neděli v 10.15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované