Hlavní obsah

Kam na zmrzlinu s příchutí slzného plynu? Přece do Hongkongu

Zmrzlinovou příchuť slzného plynu nemají jinde než v Hongongu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Do ulic Hongkongu se vrátil slzný plyn. Tentokrát však ve formě zmrzliny. S novou příchutí přišla jedna tamní cukrárna.

Článek

Češi ročně slízají přes 41 milionů litrů zmrzliny za čtyři miliardy korun. Jejich chuť pořád roste – meziročně to k roku 2019 bylo o čtyři miliony litrů a přes 700 milionů korun víc. A právě to, spolu s velmi atraktivní marží od 20 procent výš, staví tento výdělečný byznys na přední místo v portfoliu obřích potravinových společností, ukazuje studie společnosti Nielsen.

Průměrně si tedy každý Čech za rok užije zhruba čtyři litry zmrzliny.

Konzumace a prodej zmrzliny v Česku.

Všeobecnou oblibu a dobrou prodejnost často přiživí i to, když se na trhu objeví nový hráč, ať už v podobě originálního nanuku nebo kopečkové příchuti. Za vynikající marketingový tah by se dal s nadsázkou považovat i nápad z Hongkongu. Jeden tamní zmrzlinář přišel s příchutí slzného plynu.

„Chtěli jsme vyrobit příchuť, která by lidem připomínala, že mají vytrvat v protestních hnutích a neztratit své odhodlání,“ říká majitel cukrářství, který si kvůli svému bezpečí přál zůstat v anonymitě.

Trpká nebo spíš štiplavá pachuť připomínkou

Pouliční protesty se rozplynuly spolu s pandemií. Na demokratické reformy omezující vlivy pevninské Číny stále nedošlo, píše agentura AP. Také to má zmrzlina s příchutí slzného plynu připomínat, i když poněkud jemnějším způsobem.

„Zmrzlina je ze zrnek černého pepře. Opražili jsme je, podrtili a po italsku přidali do zmrzliny,“ vysvětluje zmrzlinář.

Slzná hongkongská zmrzlina.

Potvrzeno demonstrantkou: chutná jako slzný plyn

První porci si mohli zájemci v Hongkongu dát už loni v listopadu za 4,9 dolaru, což je v přepočtu asi 125 korun. Ještě před koronavirem prý cukrářství prodávalo i 20 až 30 kousků za den, s první vlnou nákazy však obchod musel jako každý jiný zavřít.

„Chutná to jako slzný plyn. Těžko se potom jakoby dýchá, je to skutečně štiplavé a dráždivé. Mám pak hned chuť vypít opravdu hodně vody,“ popisuje svůj prožitek jedna ze zákaznic se zkušenostmi z protestů.

Policie v Hongkongu vystřílela od začátku loňského roku do konce února přes 16 tisíc plynových patron. Návrat skutečného slzného plynu do ulic se očekává v létě, dodává AP s odkazem na Bezpečnostní úřad Hongkongu.

Reklama

Doporučované