Hlavní obsah

Kde si ještě zapálíte a kde už ne? Nová pravidla pro kuřáky a co se vlastně změnilo

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Přesně na konci května začne v Česku příští rok platit tak zvaný protikuřácký zákon. Omezení se nedotknou jen hospod. Kde všude už si nepůjde zapálit?

Článek

Světový den bez tabáku oslaví Česko příští rok stylově. Začne platit řada omezení, která kuřákům pravděpodobně znepříjemní život. Naopak řadu lidí by mohla potěšit.

Restaurace, bary, herny i ty další

Zákaz kouření bude plošný a týká se všech typů restauračních podniků. Vynechá ovšem zahrádky, kde zůstane kouření povolené.

Zákon restauratérům nakonec nedovolí zřídit si v podniku kuřárnu. A stejný zákaz bude platit také pro divadla, kina, koncertní a výstavní síně nebo sportovní haly.

Výjimku v tomto ohledu dostala obchodní centra a letiště, kde za určitých podmínek kuřárny vzniknout můžou.

A podobná pravidla budou mít i zoologické zahrady. Ani tam si kuřáci už nezapálí jinde než na určeném místě.

Na psychiatrii ano, ve zbytku nemocnice ne

Přísnější je naopak zákon k nemocnicím i jiným zdravotním zařízením. V nich místa ke kouření vzniknout nemůžou vůbec. Výjimku dostala uzavřená psychiatrická oddělení.

Stejně tak se nebude tolerovat kouření na dětských hřištích, školách i na všech nástupištích a stanicích veřejné dopravy.

Speciální pravidla pro e-cigarety

Omezení se také prvně dotknou elektronických cigaret.

Umělé cigarety sice půjde kouřit v hospodách a restauracích, ale v nemocnicích, školách nebo obchodních centech si z nich už nepotáhnou. Nebo jenom na vymezených místech.

Pro zákon hlasovalo 118 ze 163 přítomných poslanců. I několik opozičních. Teď ho musí posvětit ještě Senát a podepsat prezident.

V Česku kouří podle Eurostatu zhruba 30 procent lidí. Jeden obyvatel v průměru loni podle Českého statistického úřadu vykouřil 2010 cigaret.

Reklama

Související témata:

Doporučované