Hlavní obsah

Kde skončily peníze z H-Systemu? V podivných obchodech

Reportéři Seznamu: S Adamem Junkem o vývoji v kauze H-System.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

S reportérem Adamem Junkem o tom, jak číst nový vývoj ve spletité kauze H-System. Podvedení klienti se zatím dostali zhruba k deseti procentům toho, co před více než 20 lety investovali.

Článek

Případ zkrachovalého snu o levném bydlení s názvem H-System není jen příběhem zničených životů podvedených klientů, kteří přišli o celoživotní úspory. Od počátku jej také provázely podivné finanční toky, v nichž nenávratně zmizely dvě miliardy korun od tisícovky klientů toužících po bydlení a bank, které daly úvěry projektům Petra Smetky.

Část z nich odplula do skořápkových firem a podle zjištění reportéra Seznam Zpráv Adama Junka se to děje i v rámci dělení peněz v konkurzu.

„Asi už se nikdy nedozvíme, kde přesně peníze z H-Systemu vlastně zmizely,“ říká Junek. „Problém je, že lidé z vedení H-Systemu už tehdy uměli využívat skořápkových firem a offshorových destinací. A peníze prostě někam odpluly. Policie to nikdy nedošetřila. A vzhledem k tomu, že jde o takto staré operace, nepůjde to dohledat třeba ani v rejstřících kyperských či jiných daňových rájů.“

Jak číst vývoj kauzy H-System z posledních týdnů? A proč se stát zuby nehty brání vyplatit poškozeným lidem alespoň peníze za průtahy v soudním řízení?

Podrobnosti v úvodním videu. Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: Celý díl, ve kterém Sabina Slonková řeší s Adamem Junkem nový vývoj v kauze H-System, se Zuzanou Kubátovou OKD a s Radkem Nohlem vilu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované