Hlavní obsah

Kde v Česku žije nejvíc mladých lidí? V Lysé nad Labem. Kousek od Prahy, ale s výrazně levnějším bydlením

Lysá nad Labem: město pro mladé.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle čerstvých dat statistického úřadu je každému třetímu obyvateli Lysé méně než třicet let. Město tak má nejvyšší podíl mladých lidí ze všech obcí s rozšířenou působností. Na dalších místech se také umístila města kolem Prahy.

Článek

Ze Středočeského kraje poblíž Prahy jsou i další města z čela žebříčku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Největší přírůstek mladých lidí byl od roku 2011 v Praze a ve středních Čechách. V těchto dvou krajích také loni developeři prodali nejvíce bytů v bytových domech.

Za Lysou nad Labem (36,7 procenta) v podílu obyvatel do 30 let následovaly Říčany (35,2 procenta), Černošice a Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (shodně 35 procent). Naopak nejnižší podíl mladých lidí mají Nepomuk v Plzeňském kraji (28,4 procenta), Pacov na Vysočině (29,2 procenta) a Milevsko v Jihočeském kraji (29,4 procenta).

Zastoupení mladé generace ve struktuře obyvatelstva se podle ČSÚ postupně snižuje. Zatímco v roce 2001 představovali mladí lidé ve věku do 30 let 39,1 procenta populace, o 15 let později jejich podíl klesl na 31,6 procenta. Podíl mladých lidí klesl ve všech krajích.

Reklama

Související témata:

Doporučované