Hlavní obsah

Kde v Česku získáte nejsnáze byt s hypotékou? Nový index Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy budou pravidelně sledovat, jak se mění možnosti lidí koupit si v různých regionech byt na hypotéku. Index dostupnosti bytů vychází z průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokových sazeb hypotečních úvěrů.

Reklama

Projekt Seznam Zpráv Index dostupnosti bytů startuje právě dnes. Bude pravidelně sledovat, jak se v jednotlivých krajích mění dostupnost bytů kupovaných na hypotéku. Údaje poskytuje EMA data.

Článek

Dostupnost bydlení v posledních měsících významně klesá. Z aktuální výše Indexu dostupnosti bytů, který Seznam Zprávy dnes spouštějí, je vidět, že oproti začátku loňského března se dostupnost bytů o více než 15 procent snížila.

Podepisuje se na tom především růst úrokových sazeb hypoték: v posledních týdnech hypoteční banky své úvěry znatelně zdražují. Dále klesá nabídka bytů a roste počet bytů nakoupených „na investici“.

„Situace se z pohledu českých domácností nevyvíjí vůbec dobře. S počínajícím růstem sazeb se bude finanční náročnost pořízení vlastního bydlení bohužel dál zvyšovat, protože pokles cen nemovitostí při současné nákupní horečce zatím nevidíme příliš reálný a vzhledem k útlumu české ekonomiky se bohužel nelze spoléhat ani na růst příjmů českých domácností,“ říká Libor Ostatek ze společnosti EMA data, která pro Seznam Zprávy nový Index dostupnosti bytů vytváří.

„Růst cen pramení ze slabé nabídky na jedné straně a přetrvávající silné (někdy i spekulativní) poptávky, přičemž poptávku do jisté míry zvyšuje lákavý nárůst cen a tím i zhodnocení vložených prostředků, takže se trh dostává do růstové spirály,“ doplnil Libor Ostatek.

Mluvčí developera Trigema Radek Polák potvrzuje, že atraktivita rezidenčních nemovitostí jako „bezpečného přístavu“ pro uložení vlastních finančních prostředků se v posledním období zvyšuje. To se odráží jak v rostoucích prodejích nových bytů, tak v cenách nejen za nové, ale i starší bydlení. Zároveň s tím počet těchto bytů, které se na trhu nabízí, klesá.

„Důvodem tohoto trendu je celkový nedostatek rezidenčních nemovitostí na trhu. To tlačí na jejich ceny, které pak zákonitě rostou vyšším tempem. Zatímco u nových bytů došlo k výraznějšímu zdražování mezi roky 2015 až 2019, u starších bytů je tento trend patrný zejména od přelomu roku 2019 a 2020 až do současnosti,“ uvedl Polák.

Metodika indexu

Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv vychází z průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokových sazeb hypotečních úvěrů. „Při samotném výpočtu je kalkulována splátka 80procentní hypotéky pro byt o velikosti 65 m2, a ta je poměřována k úvodní hodnotě k březnu 2020, kdy byla hodnota indexu stanovena na úrovni 1,“ popisuje metodiku indexu Petr Zámečník, šéf obsahu společnosti EMA data.

Právě o menší byty je totiž velký zájem a také se hodně prodávají. „Nejvíce se u nás inzerují byty o velikosti 2+kk. Těch je i v dlouhodobém horizontu největší počet a je o ně i největší zájem. Po nich pak následují rodinné byty 3+kk a dále pak menší jednotky,“ potvrzuje Hana Kořínková, manažerka inzertního týmu Sreality.cz. Dodává, že počet bytů ke koupi ale klesá, zatímco množství nemovitostí nabízených k pronájmu naopak roste.

„S tím koresponduje i fakt, že zatímco ceny za pronájem dle našeho šetření poklesly, prodejní ceny se drží stále vysoko a v lukrativních lokalitách i rostou,“ informovala zástupkyně Sreality.cz.

Index dostupnosti bytů se bude aktualizovat každý týden. Vedle celorepublikového čísla si bude možné porovnat i indexy v jednotlivých krajích, a zjistit, kde se dostupnost bytů snižuje a kde naopak zvyšuje. V další mapce pak bude vidět průměrná výše hypotéky, kterou v jednotlivých krajích domácnosti na splácení bytu vydávají.

Z aktuálních regionálních výsledků vyplývá, že specifikem je pražský trh. Index dostupnosti bytů v Praze totiž vykazuje navzdory rostoucím cenám bytů nižší úroveň než před rokem. „Za vyšší dostupností pražského bydlení jsou stále ještě meziročně nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů a skutečnost, že přestože ceny bytů rostly, jejich zvýšení v Praze bylo nižší než v jiných částech České republiky,“ vysvětluje Zámečník.

Druhým krajem, kde index poklesl – dostupnost bytů se tedy zvýšila – je Karlovarský kraj, kterému pomohlo nejen meziroční snížení úrokových sazeb hypoték, ale i pokles cen nemovitostí.

Nejvyšší nárůst Index dostupnosti bytů zaznamenal v Královéhradeckém kraji, kde stoupl na hodnotu 1,363. Od počátku sledování indexu tak vzrostl o více než 36 procent. „Přestože hypoteční úvěry za uplynulý rok zlevnily, nestačily převážit prudký nárůst cen nemovitostí, které v Královéhradeckém kraji zdražily v průměru o více než 1,2 milionu na téměř 3,62 milionu korun,“ konstatuje Petr Zámečník.

Reklama

Doporučované