Hlavní obsah

Zemanův výrok o spojce teroristů: Měl mlčet, tohle se nedělá, řekl exministr

Pusťte si video: Co v tuto chvíli víme o tvrzení Miloše Zemana. Hosté ve studiu: exministr vnitra František Bublan, ministr vnitra Milan Chovanec a Karel Hrubeš, novinář.

 

Reklama

Zpravodajské služby i politici kritizují hlavu státu, že vypustila informace, které měly zůstat utajené.

Článek

Prezident Miloš Zeman oznámil, že se po Česku pohybuje člověk podezřelý z napojení na teroristy.

Podle slov, která hlava státu pronesla v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, má jít o osobu z oblasti severní Afriky, která spolupracuje s teroristickými islamistickými organizacemi.

Jaké poznatky mají o prezidentově výroku zpravodajské služby? Jak reagovaly na to, že Zeman podobnou věc zveřejnil? Na to ve studiu Seznam, které si můžete pustit výše, odpovídali ministr a exministr vnitra Milan Chovanec a František Bublan a investigativní reportér Karel Hrubeš. 

Podle poznatků redakce Seznam Zprávy panuje v bezpečnostní komunitě znechucení nad tím, proč hlava státu informaci zveřejnila. A údiv nad tím, z jakého prostředí měla informace pocházet.

Bublan pak otevřeně řekl, že Zeman měl mlčet. „I když neřekl žádné jméno, je to jakoby dotyčného stejně označil. Mohl tím narušit mezinárodní spolupráci," uvedl bývalý šéf resortu vnitra. „Nevíme, za jakým účelem ho zpravodajská služba sledovala. Zda zjišťovala, jestli tu nechce založit nějakou buňku, napojit se na nějaké jiné osoby, nakoupit zbraně a podobně. Určitě se tím hodně překazilo. Ničemu to neprospěje, jenom to vyvolává falešnou představu, že by se u nás teď mělo něco stát."

Politik ČSSD připomněl, že pokud Zeman zprávu dostal od tajných služeb, ty získaly informaci od zahraničních partnerů. „Mohli nám ji předat proto, aby se ten člověk sledoval, byl pod nějakým hledáčkem. Když mu teď prezident poslal takové varování, může to operaci narušit. Ten člověk se může ztratit někam jinam, může se to celé pokazit."

Podobná slova znějí i z dalších politických stran.

Premiér Bohuslav Sobotka začal ujišťovat veřejnost, že bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Video: Co oznámil Miloš Zeman?

Reklama

Doporučované