Hlavní obsah

Kdo a kolik zaplatí za Čapí hnízdo, žaloba na Česko kvůli migrantům a zemřel jeden z posledních letců-veteránů

Večerní zprávy 4. 1. 2018.

 

Reklama

Kauza Čapí hnízdo a kdo za něj bude platit, problémy Česka kvůli odmítání migračních kvót a jak to bylo s pozváním Zemana do Bílého domu. Nejen o tom jsou dnešní Večerní zprávy.

Článek

Ministerstvo financí definitivně potvrdilo, že nebude chtít po Evropské unii zaplatit 50 milionů korun na projekt Čapí hnízdo. Otevírá se tak otázka, kdo za rekonstrukci farmy nakonec zaplatí. Je teď také možné, že současný vlastník Čapího hnízda – společnost IMOBA – bude muset zaplatit dvakrát větší částku, než je původní padesátimilionová dotace.

Česko udělá podle premiéra Andreje Babiše vše pro to, aby žaloba Evropské komise kvůli migrantům neměla na Českou republiku žádný dopad. Téma chce probrat s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem 29. ledna v Bruselu. Evropská komise podala žaloby na tři země - kromě Česka také na Maďarsko a Polsko. Kvůli odmítání migrantů.

Boj o Pražský hrad se dnes přenesl do malé vesnice u Prahy. Kandidáti se tam snažili získat sympatie drobných zemědělců. Komu se to povedlo a jaká témata český venkov zajímají, sledovala Michaela Ryšavá.

Okresní soud v Olomouci začal řešit tragédii, při které z jedoucího vlaku vypadlo dvouleté dítě a zemřelo. Před soudem vypovídala první obžalovaná, průvodčí vlaku. S pomocí její výpovědi lze příčiny neštěstí částečně zrekonstruovat.

Americký prezident Donald Trump skutečně pozval Miloše Zemana k návštěvě Spojených států. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to potvrdil ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Pozvání podle něj nedorazilo klasickou písemnou formou, ale zaznělo během telefonického rozhovoru mezi Trumpem a Zemanem. A v tom byl podle Jindráka problém.

V Londýně dnes ráno zemřel jeden z posledních československých veteránů vzdušných bojů druhé světové války. Generálmajorovi slovenského letectva Ivanu Otto Schwarzovi bylo 94 let. Coby palubní střelec bombardéru Liberator 311. perutě kapitána Oldřicha Doležala se podílel na jednom z největších úspěchů československých letců.

Reklama

Doporučované